Nové ležácké tanky v Zubru poprvé naplnili pivem
Přidáno: 3. června 2008 • Autor: Honza Kočka
Hodnocení: 0 Hodnotících: 0 Zobrazeno: 1941x
Hodnocení: 0 Hodnotících: 0 Zobrazeno: 1941x
Pivovar Zubr ukončil rekonstukci prvních dvou oddělení ležáckých sklepů, která si zatím vyžádala investici 10 milionů Kč.
Celkově se počítá s částkou až 60 milionů Kč a ukončením do 5 let. Jde o významnou investici do kvality, navíc s ekologickým dopadem.
Sklepy pivovaru mají celkem 8 oddělení a vejde se sem až 10 milionů piv. Zubr se vyrábí tradiční metodou pomalého zrání, ve sklepích tedy přerovský ležák dokváší a dozrává až 2 měsíce. V rámci rekonstrukce dojde k úpravám ležáckých tanků, chladicího zařízení i rozvodů a regulaci vlhkosti sklepů. Jednou z klíčových je náročná úprava povrchů uvnitř i vně tanků. Nové vnitřní povrchy umožní snadné a přitom důkladné čištění tanků a tím trvalé zachování sterility prostředí. Důležitá je rovněž výměna armatur pro přesnou regulaci uvolňujícího se oxidu uhličitého, který ovlivňuje výsledné chuťové vlastnosti piva, především jeho říz.
Ve sklepě je nutné celoročně udržet stálou teplotu do 3°C v zimě i v létě., proto musí být systém chlazení výkonný a spoučasně spolehlivý. V Zubru ho nyní zajišťují chladící registry náhradou za starší méně efektivní žebrovice.„ Zrání ovlivňuje stabilizaci chuťových vlastností piva a je nejdelším procesem při výrobě. Pokud by při něm stoupla teplota, došlo by k negativnímu ovlivnění senzoriky a pivo by mohlo dostat kvasničnou příchuť i vůni. Optimální teplota je důležitá také pro ideální rozpouštění oxidu uhličitého v pivu,“ říká sládková pivovaru Zubr Nataša Rousková.
Ve sklepě je nutno udržet nejen stálou teplotu, ale také sterilitu technologických zařízení. Proto se v Zubru rozhodli vyměnit původní skleněné potrubní rozvody za nerezové a to včetně armatur. Je to způsob jak udržet absolutní čístotu díky efektivní sanitaci. V prostorách sklepa je dále nutné korigovat vlhkost, na kterou je toto prostředí obzvlásť náchylné.
„ Pro její snížení jsme volili systém štěrbinových kanálů na odvod vody z podlahy a na zdivo speciální sanační omítky, které pomáhají vytvořit vhodné mikroklima,“ k opatřením dodává sládková pivovaru. Důležitá je i výměna chladicího média. Původní solanku totiž nahradil glykol - ekologické chladící médium, které na rozdíl od solanky nevyžaduje speciální likvidaci.
V loňském roce investoval pivovar 15 mil. korun převážně do technologií ( př. systém automatického chlazení na spilce, rekonstrukce strojovny).
Zubr je součástí 4. největší pivovarnické skupiny Zubr, Holba, Litovel s výstavem necelého miliónu hektolitrů piva ročně a šesti procentním podílem na trhu..
Sklepy pivovaru mají celkem 8 oddělení a vejde se sem až 10 milionů piv. Zubr se vyrábí tradiční metodou pomalého zrání, ve sklepích tedy přerovský ležák dokváší a dozrává až 2 měsíce. V rámci rekonstrukce dojde k úpravám ležáckých tanků, chladicího zařízení i rozvodů a regulaci vlhkosti sklepů. Jednou z klíčových je náročná úprava povrchů uvnitř i vně tanků. Nové vnitřní povrchy umožní snadné a přitom důkladné čištění tanků a tím trvalé zachování sterility prostředí. Důležitá je rovněž výměna armatur pro přesnou regulaci uvolňujícího se oxidu uhličitého, který ovlivňuje výsledné chuťové vlastnosti piva, především jeho říz.
Ve sklepě je nutné celoročně udržet stálou teplotu do 3°C v zimě i v létě., proto musí být systém chlazení výkonný a spoučasně spolehlivý. V Zubru ho nyní zajišťují chladící registry náhradou za starší méně efektivní žebrovice.„ Zrání ovlivňuje stabilizaci chuťových vlastností piva a je nejdelším procesem při výrobě. Pokud by při něm stoupla teplota, došlo by k negativnímu ovlivnění senzoriky a pivo by mohlo dostat kvasničnou příchuť i vůni. Optimální teplota je důležitá také pro ideální rozpouštění oxidu uhličitého v pivu,“ říká sládková pivovaru Zubr Nataša Rousková.
Ve sklepě je nutno udržet nejen stálou teplotu, ale také sterilitu technologických zařízení. Proto se v Zubru rozhodli vyměnit původní skleněné potrubní rozvody za nerezové a to včetně armatur. Je to způsob jak udržet absolutní čístotu díky efektivní sanitaci. V prostorách sklepa je dále nutné korigovat vlhkost, na kterou je toto prostředí obzvlásť náchylné.
„ Pro její snížení jsme volili systém štěrbinových kanálů na odvod vody z podlahy a na zdivo speciální sanační omítky, které pomáhají vytvořit vhodné mikroklima,“ k opatřením dodává sládková pivovaru. Důležitá je i výměna chladicího média. Původní solanku totiž nahradil glykol - ekologické chladící médium, které na rozdíl od solanky nevyžaduje speciální likvidaci.
V loňském roce investoval pivovar 15 mil. korun převážně do technologií ( př. systém automatického chlazení na spilce, rekonstrukce strojovny).
Zubr je součástí 4. největší pivovarnické skupiny Zubr, Holba, Litovel s výstavem necelého miliónu hektolitrů piva ročně a šesti procentním podílem na trhu..
Hodnocení článku
Pro hodnocení se nejprve přihlašte.
Celkem 0 komentářů | Komentovat |
Vyhledávání