úvod
homepage

Nová piva ze Strakonic vytisknout článek

Přidáno: 29. května 2008  •  Autor: Jiří Kaňa
průměrné hodnocení Hodnocení: 0 hodnotících Hodnotících: 0 počet zobrazení Zobrazeno: 4023x

V posledních týdnech uvedl strakonický pivovar na trh hned dvě novinky. Inovované výčepní pivo a polotmavý speciál Klostermann. Konečně jsem je oba taky vyzkoušel.

Začnu výčepním. Před několika lety, když se ze strakonického pivovaru stal „Měšťanský pivovar“, strakoničtí „zrušili“ výčepní Nektar a nahradili jej poctivější Měšťanskou 10. Poctivější, co se týče deklarované stupňovitosti. Té odpovídal i vyšší obsah alkoholu. Nedávno byla Měšťanská 10 ve vší tichosti nahrazena výčepním Dudákem. Ten byl již slabší, jak obsahem alkoholu, tak pravděpodobně i extraktem původní mladiny. A nyní na trh přichází zatím poslední verze výčepního piva, pojmenovaná Švanda. Asi po tom dudákovi…

Deklarovaný obsah alkoholu je 3,9% a pivo se honosí tím, že je nepasterované. Jaký na mne udělalo dojem?






Voní typicky jako strakonické, kdo je znáte, asi tušíte, a chutná jako odlehčené strakonické. Nejdříve udeří říz, chvíli po polknutí doznívá příjemná lehčí hořkost. První dojem je tedy takový, že se jedná o vcelku slušnou „desítku“, ale ne zas o takový zázrak, aby si toho člověk ze Strakonic vozil víc. Proč taky tahat vodu, že?

Na nový speciál - Klostermanna - jsem byl zvědavý mnohem víc. Služebně starší strakonický speciál - čtrnáctka Velkopřevor - mě spíš zklamal.. Ne že by mi připadal nechutný, ale ani po opakovaném ochutnání jsem neshledal důvod, proč se k němu vracet. O to víc mě zajímalo, jak se strakoničtí vypořádají s polotmavou třináctkou. Nakonec jsem se dočkal a během služební cesty jsem ukořistil několik třetinek (do půllitrových lahví se tohle pivo neplní) polotmavého speciálu. Nic jsem nedbal jízlivé poznámky nejmenovaného kolegy, že polotmavé pivo by se spíš než Klostermann mělo jmenovat Koloman…

Vůně je pro můj necvičený nos na první dojem spíš nevýrazná, po chvíli bych tam ale snad něco našel. (Hořké kakao?) Čichový vjem tedy strakonický rozhodně není. Což je z mého pohledu spíš dobře. Ani chuť však strakonické pivo nepřipomíná. Ta je příjemně suchá s pěkným hořkým koncem. Tohle je úplně někde jinde, než Velkopřevor! Běžné strakonické produkci se tohle pivo vůbec dost vymyká. Můj první dojem je veskrze pozitivní, Klostermanna určitě zas někdy rád vyhledám.




Ještě dodám, že udaný obsah alkoholu je 5,1%, ve složení se nevyskytuje žádné barvivo ani sladidlo. Barvy a chuti je tedy dosaženo kombinací sladů. Speciál je rovněž nepasterovaný.

Tolik tedy mé amatérské postřehy. Těší mě, že máme na jihu další speciál a že strakonický pivovar právě takto projevuje svou životaschopnost.

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 6 komentářů, poslední komentář: 02.06.2008 12:16 Komentovat
Re: Re: Re: Klostermann lada02.06.2008 12:16
Pokud to nekdo inzeruje jako trinactku a nema to alespon trinact rovnych, tak je to primo...
Re: Re: Klostermann Dwarf31.05.2008 12:07
restaurace na Vachově udávala Klostermana jako polotmavou třináctku... (nejspíš to má...
Re: Re: Klostermann jiri.kana30.05.2008 21:08
Aby nedošlo k mýlce - tím nedůvěryhodným zdrojem pochopitelně nemyslím Chodyho web...
Re: Klostermann jiri.kana30.05.2008 13:18
Díky za upozornění. Já měl prostě někde zasunuté, že se jedná o třináctku, jak se o...
Klostermann lada30.05.2008 12:44
Vyrobce uvadi "polotmavy lezak" s 5,1 % alkoholu a Vy pisete o "polotmavem specialu" a v textu...
oba speciály Dwarf30.05.2008 08:26
jsem měl v točené podobě v Brně na Vachově... polotmavé mi jelo moc, dle mě se velmi...
Vyhledávání