úvod
homepage

Malé pivovary vyrábějí více piva vytisknout článek

Přidáno: 4. ledna 2003  •  Autor: Honza Kočka
průměrné hodnocení Hodnocení: 2,3 hodnotících Hodnotících: 10 počet zobrazení Zobrazeno: 3638x

Malé pivovary, jejichž výstav nepřekonává dvě stě tisíc hektolitrů ročně, mohou slavit. Prodaly totiž více piva než v minulých letech. Celková produkce všech pivovarů v České republice činila loni celkem 18 milionů hektolitrů.

Přesto se jejich podíl na trhu snížil téměř o dvě procenta. Agentura ČTK uvedla, že zatímco v roce 2001 se produkce malých pivovarů vyšplhala na 18,7 procenta, loňské součty se zastavily na čísle sedmnáct. Své pozice naopak posílily silné pivovarské skupiny, především Jihoafrické pivovary.

Na nižší pozici na trhu se zřejmě podepsalo také to, že skončily dva malé pivovary. "Loni přestaly vařit pivo dva malé pivovary, Svitavy a Litoměřice," uvedl pro Českou tiskovou kancelář ředitel Pivovaru Černá Hora Ivo Štorek. Jeho podniku se přitom zjevně dařilo. "Loni se vypilo více piva i přes poměrné chladno a letní záplavy," řekl.

Nejen malé pivovary se hůře prosazují vedle velkých gigantů. Procento odbytu má nižší i Budvar, který patří mezi dlouhodobě nejúspěšnější značky. Nejlépe se dařilo Plzeňskému Prazdroji, který posílil o tři procenta. Výrazný vzestup zaznamenaly také pivovary ve Svijanech a ve Vratislavicích.

Celková spotřeba piva na hlavu loni v republice dosáhla téměř 165 litrů za rok a ČR opět zůstane na špičce před Německem. V tuzemsku tedy pěnivý mok od letoška vyrábí 49 pivovarů, z toho devatenáct patří mezi velké.

Prezident Svazu malých nezávislých pivovar Jiří Fusek míní, že řadu firem čekají v letošním roce investice, nezbytné po vstupu ČR do Evropské unie. Příslušné evropské normy totiž po pivovarech požadují řadu technických úprav a modernizací. „Pokud majitel tuto nutnost nepochopí, může mít v budoucnu značné problémy s omezením, ale i zastavením provozu,“ míní Fusek.

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 0 komentářů Komentovat
Vyhledávání