úvod
homepage

Pitelnost piva vytisknout článek

Přidáno: 17. dubna 2008  •  Autor: Josef Vacl
průměrné hodnocení Hodnocení: 0 hodnotících Hodnotících: 0 počet zobrazení Zobrazeno: 7290x

Pitelnost piva je v současnosti v centru zájmu jak pivovarských výzkumníků a technologů, tak dodavatelů surovin pro výrobu piva a také marketingových pracovníků u nás i v zahraničí.

Hledá se odpověď na otázku, co je pitelnost a proč se jí nyní věnuje výrazně zvýšená pozornost. Základním ukazatelem pro celkové posouzení piva je hodnocení po jeho opakovaném napití, pro které se používá pojem pitelnost, v zahraničí drinkability. Prozatím neexistuje její formulace, ale lze ji do určité míry charakterizovat jako příjemné a bezpečné (zdravotně nezávadné) pití s určitými fyzikálními, chemickými a biologickými vlastnostmi. Za zakladatele řešení problémů s pitelností piva je možno považovat české pivovarské odborníky P. Ferkla a J. Cuřína, kteří v roce 1979 studovali změny organoleptických parametrů piva ve vztahu k používání náhražek sladu a zkrácení doby zrání piva. Pitelnost piva - významný charakteristický znak českého piva „Ve světě panuje obecné povědomí, že piva vyráběná v České republice mají vysokou pitelnost, což znamená, že pivo neslouží pouze k uhašení žízně, ale nabízí něco dalšího – příjemný prožitek – a nabádá k dalšímu napití, protože nevyvolává pocit přesycenosti,“ řekl Ing. Jan Veselý, výkonný ředitel Českého svazu pivovarů a sladoven. „Tento názor o unikátnosti českého piva a jeho vlastnostech je přijímán i mezinárodní odbornou veřejností a důkazem může být i rostoucí obliba našeho piva především v zahraničí,“ dodal Jan Veselý. „Jednotná definice pitelnosti piva nebyla dosud ani formulována, ani přijata. Z obecného hlediska se používá vyjádření ‚příjemné a bezpečné (zdravotně nezávadné) pro pití s určitými fyzikálními, chemickými a biologickými vlastnostmi‘,“ uvedl RNDr. Karel Kosař, CSc., ředitel Výzkumného ústavu pivovarského a sladařského v Praze. „Dosud však nejsou k dispozici prostředky pro obecné objektivní měření, které by tuto tezi potvrdilo, a proto je na pivovarských odbornících, aby ji potvrdili na základě obecně platných kritérií,“ doplnil Karel Kosař. Klíčovou roli v ovlivňování pitelnosti piva mají technologové výroby piva. Kromě nich však konzumaci piva ovlivňuje široké spektrum profesí. Patří sem především pracovníci marketingu, restauratéři, kteří ovlivňují prostředí konzumace i jídelníček, dále politici a zákonodárci, kteří mohou regulovat legislativu spotřeby alkoholu. Svou významnou roli hrají i lékaři, neboť veřejnost citlivě vnímá informace o zdravotních účincích, a nepochybně i ekonomové s nástroji, jakými jsou cena piva a koupěschopnost, v neposlední řadě pak též média, která zprostředkovávají informace o pivu. Aktuálnost řešení problémů s měřením pitelnosti piva nespočívá samozřejmě v diskusích o tom, které pivo je lepší. V podmínkách ekonomických tlaků je možno pitelnost (složitou rovnováhu v extraktové matrici piva) malým technickým či technologickým zásahem pozměnit, což může výrazně ovlivnit to, jak je pivo vnímáno spotřebitelem, a ve svém důsledku může změnit objem jeho konzumace. Avšak pro komplexní vyhodnocení dopadů u zákazníka zatím chybí precizní analytická metoda. Hlavní témata k řešení tohoto problému jsou proto vypracování metodiky stanovení pitelnosti piva, definice jednotky pitelnosti piva a klíčových extraktových složek jeho pitelnosti a také stabilita pitelnosti piva během skladování.
vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 12 komentářů, poslední komentář: 02.05.2008 15:51 Komentovat
Re: Budvarský sládek Tolar to věděl David Ručka02.05.2008 15:51
To je velmi zajímavé, ale zrovna s Budvarem mám tu nejhorší zkušenost s pitelností....
Re: Listina Pavel Borowiec22.04.2008 16:53
Je hodně obsáhlý. Doporučuji Lemke, Spandau, i když pro mne číslo jedna zůstává...
Re: Re: Zajimave Petr Žalio22.04.2008 12:58
Také stoprocentně souhlasím s PB. Pitelnost např. velké většiny bavorských piv z malých...
Listina Ludwig22.04.2008 09:02
I pivovarky v Potsdam jsou na me listine mist, ktera musim navstivit, zde nahled:> """ nevim zda...
Re: Re: Re: Re: Zajimave Pavel Borowiec22.04.2008 01:24
V Potsdamu doporučuji Brauhaus Meierei. Kromě procházky nádhernou vilovou čtvrtí nabídne...
Re: Re: Re: Zajimave Ludwig21.04.2008 20:54
@Pavel&Jiri> Mate pravdu, to je jasny. Uvedl jsem jen 2 nejrozsirenejsi piva, ktery opravdu...
Re: Re: Zajimave Jiri.J21.04.2008 19:50
Naprostý souhlas s P.B., ohledně "pitelnosti" mi hovoří přímo z duše. Do Berliner...
Re: Zajimave Pavel Borowiec21.04.2008 18:39
Vynechám-li produkty pro fotbalové fanoušky typu Berliner Pilsner a Schultheiss tak mám na...
Vyhledávání