úvod
homepage

World Beer Cup vytisknout článek

Přidáno: 16. dubna 2008  •  Autor: Jan Kočka
průměrné hodnocení Hodnocení: 0 hodnotících Hodnotících: 0 počet zobrazení Zobrazeno: 3046x

Na světě je spousta pivních degustačních soutěží, menších či větších. Ale jen jedna si vysloužila globální úctu pivovarských odborníků. Je jím právě World Beer Cup.

Soutěž pořádá profesní sdružení amerických sládků, Brewers of America(ZDE), které je též organizátorem největšího amerického pivního festivalu „pod střechou“, GABF(Great American Beer Festival, ZDE), který se každoročně koná v půli října v Denveru v Coloradu. World Beer Cup se pořádá každý druhý rok a hostí ho jedno z velkých amerických měst. Letošní ročník se vrací po čtyřech letech zpět do San Diega. O oblibě tohoto degustačního klání svědčí fakt, že na každou soutěž se hlásí stále více a více pivovarů z celého světa, včetně těch našich. Letos svede bitvu o nejvyšší mety na 3 000 piv 645 pivovarů 58 zemí. Soutěžit se bude (pro nás)v neuvěřitelných 91 pivních kategoriích. O hladký průběh degustační soutěže se bude starat celá armáda dobrovolníků, vzorky bude hodnotit přes sto degustátorů z mnoha zemí. Z českých degustátorů zde najdete známé tváře, které pravidelným čtenářům našeho serveru určitě není třeba představovat – Ing, Jan Šuráň z firmy Pivo Praha(Pivovarský dům v Ječné ulici v Praze, Pivovarský klub v Karlíně), Ing. Aleš Dvořák, podsládek budějovického Budvaru, autor receptu tmavého Budvaru a nově i Pardála, Ivan Chramosil, sládek restauračního pivovaru U Fleků v Praze a moje maličkost(tedy Honza Kočka, server Svět piva.cz). Soutěž začíná pondělním společným sezením a diskuzí o vlastní akci, samotná degustační aktivita vypukne v úterý. Pokračuje pak ve středu a ve čtvrtek, kdy začíná i druhá souběžná akce, konference amerických sládků spojená s akcí, která připomíná blahé paměti Pivex v Brně. Dohromady se tu sejdou stovky pivních odborníků a degustátorů, svým rozsahem se díky spojení obou akcí jedná o nejvýznamnější pivní seanci letošního roku. Jak se tu psalo již dříve, vlastní degustační soutěž má odlišný průběh než ty, na které jsme zvyklí u nás. Zde jsou na jednotlivé pivní styly delegováni degustátoři, kteří jsou následně rozděleni do menších skupin, kdy každé pak šéfuje „table captain“. Ten má za úkol seznámit danou skupinu se základní charakteristikou určeného pivního stylu. Po odegustování vzorků pak formou diskuze dojde k rozdělení piv na dvě skupiny, z nichž ty úspěšnější postupují do dalšího kola. Tak se postupuje až do té doby, než je znám vítěz. Obě akce jsou zakončeny sobotním galavečerem, kde dojde i k vyhlášení výsledků. A protože účast evropských pivovarů má stoupající tendenci, dojde v květnu i na vyhlášení výsledků na starém kontinentu. Obě akce jsou pak doprovázeny dalšími neformálními degustacemi(sdružení kalifornských pivovarů má například připraveno na každý večer speciální výběr piv svých členů), návštěvou místních pivovarů, konzultacemi, speciální nabídkou „ultra“ speciálů vyhlášených pivnic(kupříkladu O'Briens, který je považován za „nejhořčejší“ místo na světě má také na každý večer speciální nabídku). Jednoduše řečeno, ráj na zemi pro příznivce pivních speciálů(z našeho pohledu), zejména pak pro ty, kteří mají v oblibě hořká(a velmi hořká) piva. A díky firmě Sahm u tohoto(alespoň textem a fotkama) můžete být i vy. A pokud vše klapne, pak třeba i díky domlouvané spolupráci s americkými sládky i formou degustace v pivovaru Kocour vařených piv.
vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 0 komentářů Komentovat
Vyhledávání