úvod
homepage

Český slad v roce 2007? Rekordní. vytisknout článek

Přidáno: 9. dubna 2008  •  Autor: Josef Vacl
průměrné hodnocení Hodnocení: 0 hodnotících Hodnotících: 0 počet zobrazení Zobrazeno: 5779x

České sladovny, obchodní i pivovarské, vyrobily v loňském roce 527 549 t sladu, což je nejvíce v historii.

Ve srovnání s rokem 2006 je to o 6 255 t neboli o 1,2 % více. Ze 36 činných sladoven jsou největším producentem českého sladu obchodní sladovny sdružené ve společnosti Sladovny Soufflet ČR, a. s., se sladovnami v Nymburce, Kroměříži, Hodonicích, Prostějově, Vrahovicích a Litovli. Jejich výroba činila 324 703 t, což představuje přes 61 % produkce všech sladoven v České republice. Následují sladovny v Plzni a Nošovicích patřící pod Prazdroj, a. s., které vyrobily 113 602 t sladu, což je přes 21 % objemu sladu vyprodukovaného u nás, a jsou nejvýznamnějšími pivovarskými sladovnami u nás. Třetí jsou Českomoravské sladovny, a. s., které vyrobily 24 139 t sladu a jejichž podíl na trhu dosahuje necelých 5 % české výroby sladu.

V uplynulém roce bylo exportováno 224 746 t neboli 42,6 % celkové produkce sladu, přičemž vývoz směřoval do více než 20 důležitých
Klíčící sladovnický ječmen – archív ČSPS teritorií. Výše exportu byla ve srovnání s rokem 2006 o necelých 36 000 t nižší, i tak je však dosažený export třetí nejvyšší v historii. K nejvýznamnějším importérům českého sladu patří tradičněPolsko, Rumunsko a také Německo. Největší nárůsty objemů českého sladu byly zaznamenány u exportu do Japonska a Velké Británie. Český slad putuje nejen do tradičních evropských destinací, ale i na Kubu, do Vietnamu, na Srí Lanku i do USA.

„Přes nepříliš příznivé klimatické podmínky se podařilo z našeho sladovnického ječmene vyrobit velmi kvalitní slad, o který je přes velkou konkurenci na světových trzích stále větší zájem,“
řekl Ing. Dušan Falge, sladovnický expert a obchodní ředitel Sladoven Soufflet ČR, a. s. „Díky rostoucí poptávce po českém pivu i zájmu pivovarů v zahraničí očekáváme, že tento příznivý trend bude pokračovat i v dalších letech,“ dodal Dušan Falge.


Klíčící sladovnický ječmen – archív ČSPS


České sladovny vyrábějí z 98 % slad českého typu, zbytek tvoří slad mnichovský, diastatický, karamelový a barevný a dále menší množství pšeničného sladu.

Zatímco v roce 1950 bylo v tehdejším Československu 158 sladoven s průměrnou výrobou 1 051 t sladu na jednu sladovnu, v roce 2007 byl počet činných sladoven 36 s průměrnou výrobou 14 667 t sladu na jednu sladovnu.

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 3 komentáře, poslední komentář: 15.04.2008 17:30 Komentovat
Re: Re: Slad ??? chemboss15.04.2008 17:30
Já si teda myslim, že rekordní produkce sladu pořád ještě nemusí znamenat, že je ho na...
Re: Slad ??? Martin Štros10.04.2008 22:48
Máš pravdu, jsi tak trochu mimo. Já na tom nic divného nevidím. Sladu je tolik, kolik se ho...
Slad ??? framax10.04.2008 19:37
Ahoj všem, asi jsem tak trochu mimo. Ještě loni se psalo, není slad bude se prudce zdražovat...
Vyhledávání