úvod
homepage

Kde se pivo vaří… vytisknout článek

Přidáno: 9. prosince 2002  •  Autor: Magazín In
průměrné hodnocení Hodnocení: 2,78 hodnotících Hodnotících: 13 počet zobrazení Zobrazeno: 5509x

Pivo je nápoj, který patří k lidské civilizaci už mnoho tisíc let. Z některých pramenů vyplývá, že je pili už čtyři tisíce let před naším letopočtem v Mezopotámii. Někteří odborníci soudí, že je tento nápoj dokonce starší než víno.

Lidé jej prý uměli vyrábět dříve, než vynalezli chleba. Současnou tvář, jak ji známe, má tento nápoj však až posledních přibližně dvě stě let. To, jaké pivo se nejvíce pije na celém světě, přitom mají na svědomí Češi.

Čeští pivaři se těší ve světě většinou značné vážnosti. Alespoň co se týče množství piva, které dokáží za rok zkonzumovat. Mnoho let jsou v tom nejlepší na světě. Česká pivařská tradice je také ceněna ještě z jednoho důvodu: Češi dali světu nejznámější pivo – plzeňské, které nyní tvoří více než dvě třetiny produkce pivovarů po celé planetě. Také v českých zemích je plzeňské jednoznačně nejpopulárnějším pivem. Zdaleka však není jediné, které lze ochutnat. Ostatních druhů se však v tuzemsku prodá mnohem méně.

Na celém světě existuje přibližně patnáct tisíc značek piv. Mnohé z nich jsou tradiční, vyráběné pro masovou spotřebu. Veliké číslo z tohoto úctyhodného počtu však připadá na takzvaná speciální piva vyráběná jen v malých množstvích. Je to výsada především malých pivovarů, které produkují piva nejrůznějších stylů a druhů.

Na různých pivních stylech se podepisují tradice, výrobní postupy a především tradiční receptury. Piva jsou vyráběna z různých ingrediencí (od koření až po ovoce) a jejich výrobci na nich pracují mnoha způsoby. Ať už se jedná o způsoby kvašení, vaření nebo pozdějšího zpracování při zrání či lahvování nebo stáčení do sudů.

Základní druhy:

Zřejmě nestarší evropské pivo, které se dosud vaří, je belgický Lambic. Je to spontánně kvašené pivo, které dozrává v dřevěných kádích, které výrobci dovážejí především z francouzského Bordeaux. „Tento nápoj se vyznačuje chuťovou ostrostí španělského suchého sherry,“ píše ve své encyklopedii piva znalec tohoto nápoje, novinář Michael Jackson.

Velmi stará jsou také německá pšeničná piva (Weissbier). Mezi nejznámější patří Berliner Weisse. Kdo takové pivo ochutnal, ví, že jej číšníci servírují nejčastěji ve vysokých sklenicích s plátkem citrónu, v některých oblastech se dokonce k pivu podávají například bezinky. Proslulá jsou tmavá mnichovská piva. Jedná se většinou o silné tmavé ležáky s výraznou karamelovou příchutí.

Velkou tradici má také anglické pivo Ale. Speciálně tohoto piva existuje mnoho druhů. Je to svrchně, relativně rychle kvašený nápoj. Může se proto stát, že dokonce i různé várky z jediného pivovaru jsou výrazně odlišné.

A samozřejmě plzeňské pivo, které je jednoznačně nejrozšířenější a nejznámější. Většina lidí si totiž pod pojmem pivo představí právě světlé plzeňské pivo. Lidé, kteří se pivu věnují, tvrdí, že není možné určit, které pivo je horší a které lepší. Jsou prostě pouze odlišná. Mnozí znalci dokonce téměř opovrhují lidmi, kteří vydrží celý život u jediné značky a u jediného výčepu. Tito konzumenti se totiž ochuzují o zajímavé dobrodružství ochutnávání a hledání toho správného piva, které může trvat celý život.

Tipy piva

Altbier – středně silné, velmi hořké tmavé pivo. Kvašené, při teplotách 14 – 160 °C, vyráběné často s použitím pšeničného sladu. Domovem je v oblasti Rýna.

Pšeničné – častěji známé pod německým názvem Weissbier. Středně silné, převážně světlé pivo, vyráběné s použitím pšeničného sladu, vyznačující se menší hořkostí, vysokým nasycením CO2 a výrazným aroma. Vyrábí se v mnoha chuťových i druhových variantách – jak kvasnicové, tak filtrované. Průmyslově se vaří především v Německu.

Kolsch – hořké, středně silné polotmavé pivo s přídavkem pšeničného sladu, originálně vyráběné v oblasti Kolína nad Rýnem.

Lambic – speciální světlé, málo hořké, spontánně kvašené pivo vyráběné s použitím ječného sladu, nesladovaného ječmene, pšenice a starého českého chmele. Výrobní technologie je velmi stará a výroba Lambicu je velmi dlouhá, někdy trvá až 6 let. Chuť se vyznačuje silně kyselým základem. Nejsou výjimkou piva, jejichž pH je 3,00. Slouží většinou jako základ pro výrobu ovocných piv jako Kriek s přídavkem třešní, Framboise s přídavkem malin. Vaří se pouze v Belgii.

Stout – velmi tmavé až černé, silně hořké, hluboce prokvašené, ale různě silné pivo. Podíl barvících sladů činí až 20 % a často se při výrobě přidává karamelový cukr. Vyznačuje se kompaktní a trvanlivou pěnou. Domovem těchto piv je Anglie a Irsko. Typickým představitelem je dnes velmi populární Guinnes.

Porter – velmi tmavé, hluboce prokvašené, hořké pivo s vysokým obsahem alkoholu, až 9 % . Vyrábí se především v Anglii.

Ale – středně silná až silná hluboce prokvašená piva s vyšší hořkostí a celou škálou barev. Existuje celá řada piv, která se podle barvy, hořkosti a chuti dělí do skupin Pale ale, India Pale ale, Bitter, Mild ale, Scotch ale atd. Jde o velmi typické pivo, které Velká Britanie rozšířila do celého světa a velmi výrazně tak přispěla do pokladnice typů piv.

Josef Albrecht

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 0 komentářů Komentovat
Vyhledávání