úvod
homepage

Zelené pivo vytisknout článek

Přidáno: 20. března 2008  •  Autor: Jan Kočka
průměrné hodnocení Hodnocení: 0 hodnotících Hodnotících: 0 počet zobrazení Zobrazeno: 13026x

Tak už je to tady. Jaro nás podarovalo sněhovou nadílkou, Starobrno pak zeleným pivem. Vždyť je přeci ten Zelený čtvrtek.

S tím sněhem si nejsem úlně tak jistý, ale u nás na severu, tedy v Děčíně sněží už od rána. A podle televizního zpravodajství by tomu tak mělo být i po celé republice. A s tím Starobrnem to také není úplně přesné. Letos zelené pivo budou nabízet i bývalé krušovické hospody a restaurace, se Starobrnem oboje pod majitelem zelené vlajky (není té zelené už nějak moc:) )s červenou hvězdou , světového pivního hráče, Heinekenu. O zeleném pivu jsme už u nás referovali po oba minulé roky, kdy se spíše jednalo o raritu. Jak se u nás obvykle píše, „modří už vědí“, pro ty co o zeleném pivu slyší poprvé, přikládám tiskovou zprávu Starobrna: Zelené pivo poteče potřetí – tentokrát na Moravě i v Čechách Výjimečnou lahůdku, kterou si všichni mohou dopřát jedinkrát v roce, připravila pro své příznivce letos opět společnost STAROBRNO a.s. O nadcházejícím Zeleném čtvrtku si tak gurmáni mohou vychutnat zelené pivo, zhotovené jen pro tento ojedinělý okamžik. Zelené pivo se vaří podle tradiční technologie z moravského sladu, českého chmele a vody z podzemních vrtů s vysokým obsahem minerálů. Zvláštní barvu mu dodává speciální likér, samotná receptura výroby je ovšem pochopitelně tajná. Zelené pivo zraje a dokvašuje poměrně dlouhou dobu ve starých sklepech při nízkých teplotách, což má vliv na jemné dosycení, příjemnou chuť a buket. Nápad vyrobit novinku, která by se čepovala jediný den v roce u příležitosti nadcházejících svátků jara, tedy Velikonoc, vznikl asi před deseti lety. Jak uvádí manager pivovaru Starobrno a jeho vrchní sládek Petr Hauskrecht, na počátku vzniku zeleného piva šlo o to, aby se propojila velikonoční tradice se značkou Starobrno a vznikla tak zajímavost, kterou nikdo nemá. Poprvé se zelené pivo v restauracích, kde starobrněnské pivo čepují, nabízelo v roce 2006. Tehdy bylo pro spotřebitele připraveno 80 hektolitrů nazelenalého moku. O rok později už se díky obrovskému úspěchu v prvním roce prodalo 650 hektolitrů. Pro letošní rok je uvařeno a připraveno celkem 2000 hektolitrů zeleného piva, které se bude prodávat ve více než 3000 hospodách a restauracích. Kromě moravských podniků budou mít všichni zájemci šanci ochutnat zelené pivo i v Čechách. Bude se totiž čepovat také v mnoha provozovnách Královského pivovaru Krušovice. Tento pivovar od loňského roku patří společně se STAROBRNEM do společnosti Heineken. Při čtení tiskové zprávy mě napadají hned dvě věci – kde asi poprvé to bájné zelené pivo vařili, když ho měli jen 80 hektolitrů. Za druhé pak informace, že pivu dodává zelenou barvu speciální likér. Přitom sám autor tohoto piva, vrchní sládek pivovaru Starobrno Petr Hauskrecht v článku pro idnes.cz (zde) uvádí, že "se jedná o listy eukalyptu neboli blahovičníku". A přidává informaci, že "všechny ingredience se do zeleného piva přidávají už při vaření". Další dvě věci , které mě v souvislosti s tímto pivem napadají, mě spíše mrzí. Jednak to, že autor článku na idnesu se neobtěžoval zjistit, že restaurační pivovar Pivovarský dům v Ječné ulici v Praze vařil také eukalyptové pivo, cirka v letech 98 nebo 99 a že v současné nabídce má jiné zelené pivo, kopřivové. Takže to jsou hned dvě zelená piva. A také mě zamrzel fakt, že na speciálním webu Zelené pivo.cz(zde), kam odkazuje výše zmíněná tisková zpráva, najdete jen seznam hospod, kde toto pivo čepují. A co vy, milé čtenářstvo? Zajdete na jedno? Protože mi to nedovolí pracovní povinnosti, letos (tak jako vloni a předloni) toto pivo neochutnám. Proto bych hrozně přivítal vaše degustační hodnocení tohoto piva v diskusi pod článkem. Jak to totiž podle diskusí na netu vypadá(myšleno server Pivní.info), nejspíš odhodí své zábrany i odpírači piv velkovýrobců. Tak se nejspíš závěrem dá napsat, že marketingový tah Heinekenu(Starobrnu) vyšel. Všude se o nich píše, sposuta lidí to i ochutná. Ale s celkovým hodnocením asi bude nejlepší počkat až na vaše degustační příspěvky.
vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 18 komentářů, poslední komentář: 08.04.2009 20:06 Komentovat
Re: Re: Letošní Zelené umbob08.04.2009 20:06
Je to Brno. A podle informací mých známých je letošní zelené v různých brněnských...
Re: Letošní Zelené Chody - Pivní.info08.04.2009 15:48
Aleši, ale o kterém městě, potažmo pivovaru hovoříš?
Letošní Zelené aleš08.04.2009 11:21
I když je Zelený čtvrtek až zítra, tak jsem už včera okusil letošní várku. Povedlo se,...
Zelené pivo Gery15.04.2008 21:30
Letošní (2008) zelené pivo bylo naprosto skvělé, chutnalo celé hospodě. Telefonicky jsme i...
Zelenobrno jiri.kana24.03.2008 09:40
Mně to docela chutnalo - jednou za rok... Letos zelenější než loni, chuť dost lehká, ale...
Re: Zelenáček Martin Štros22.03.2008 19:11
Tak že bude hodnocení J.J. a P.Ž. negativní, bylo jasně ještě předtím, než se to pivo...
Re: Zelene pivo Martin Štros22.03.2008 19:06
To je ale nové zjištění ;-) Tohle neví a nezajímá podle mého tak 90 - 95 % lidí v...
Zelene pivo Honza Kočka22.03.2008 18:04
Tak jsem taky nakonec neodolal a vcera jsem se vydal pres celou Prahu do Tramwaye toto pivo...
Vyhledávání