úvod
homepage

Výzkumný ústav pivovarský a sladařský má novou vědeckou radu vytisknout článek

Přidáno: 29. února 2008  •  Autor: Jan Kočka
průměrné hodnocení Hodnocení: 0 hodnotících Hodnotících: 0 počet zobrazení Zobrazeno: 2681x

Ředitel Výzkumného ústavu pivovarského a sladařského v Praze RNDr. Karel Kosař, CSc., jmenoval novou vědeckou radu. Vědecká rada, která je poradním orgánem ředitele ústavu, doznala podstatných personálních změn a mění se i její úkoly.

Jejím novým zadáním je především dohled nad metodikou řešení výzkumných úkolů, které požaduje praxe. Novými členy jsou tedy zejména významné osobnosti české vědy. Nahradily tak dosavadní vědeckou radu, která byla složena hlavně z řad zástupců velkých a malých pivovarů, velkých a malých sladoven a zástupců Vysoké školy chemicko-technologické. Členy rady jsou nyní prof. Ing. Gabriela Basařová, DrSc., uznávaná odbornice v oboru pivovarství, bývalá ředitelka výzkumného ústavu a prof. Ing. Karel Melzoch, CSc., odborník v oboru kvasných technologií a bioprocesů. Oba jsou z pražské Vysoké školy chemicko-technologické. Do týmu byla rovněž jmenována významná vědecko-výzkumná pedagogická pracovnice v oboru šlechtění rostlin a semenářství prof. Ing. Jarmila Ehrenbergerová, CSc., která působí na Mendelově zemědělské a lesnické univerzitě v Brně. Dalším novým členem vědecké rady je doc. RNDr. Ivana Márová, CSc., která se zabývá kvalitou potravin a tuto problematiku zkoumá na Vysokém učení technickém v Brně, kde rovněž pedagogicky působí. V týmu je i Ing. Karel Sigler, DrSc., který se v Mikrobiologickém ústavu České akademie věd v Praze věnuje vědecké a výzkumné práci v oboru fyziologie kvasinek. Posledním členem je Ing. Jan Hlaváček, přední český odborník pivovarského oboru s mnohaletými zkušenostmi z řízení provozů plzeňských pivovarů. Je zároveň předsedou představenstva VÚPS, a. s., Praha. Vědeckým tajemníkem zůstal doc. Ing. Jaroslav Čepička, CSc. „Výzkumný ústav potřebuje vysoce odborný a nezávislý tým expertů, kteří jsou z mnohem širší oblasti vědních oborů, než tomu bylo dosud, a mají nezpochybnitelné vědecko-výzkumné renomé u nás i v zahraničí,“ uvedl RNDr. Karel Kosař, CSc. „Jen tak zaručíme nejen objektivní, ale i odborné posouzení celé škály výzkumných úkolů zpracovávaných na všech našich pracovištích,“ upřesnil Karel Kosař. V minulém roce uplynulo 120 let od založení Výzkumného ústavu pivovarského a sladařského, a. s. Jeho počátky se datují do období, kdy se na našem území začíná prudce rozvíjet průmyslové pivovarství a do obliby se dostává před nedávnem vytvořený specificky český typ spodně kvašeného piva plzeňského typu. Mezi nejdůležitější úkoly ústavu patří v současnosti rozvoj moderních analytických metod, výzkum vlivu surovin (různých odrůd ječmene, klonů chmele atp.) na kvalitu piva a dále zkoumání a ověřování senzorického charakteru piva českého typu. VÚPS, a. s., se také významně podílel na přípravě podkladů a žádosti o uznání zeměpisného označení českého piva, která je právě prověřována v Bruselu. V současnosti se jeho odborný tým, který působí na pracovištích v Brně (sladařská sekce) a v Praze (sekce pivovarská), zabývá řešením mnoha výzkumných úkolů jak v rámci grantových projektů zadávaných státem, tak i úlohami zadanými odběrateli, jako jsou pivovary, sladovny a další instituce v pivovarském průmyslu. Zdroj: Svaz pivovarů a sladoven
vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 0 komentářů Komentovat
Vyhledávání