úvod
homepage

Svaz pivních turistů v Jihlavě vytisknout článek

Přidáno: 5. listopadu 2002  •  Autor: Honza Kočka
průměrné hodnocení Hodnocení: 2,87 hodnotících Hodnotících: 30 počet zobrazení Zobrazeno: 5520x

Za další pivní partou se dnes vydáme do Jihlavy. Říkají si Svaz, ochutnali přes tisíc piv, každý rok vyrazí na pivní čundr a na internetu jim neujde žádná zmínka o pivu. Prostě pivní parta jak má být. Na to, jak to celé vzniklo se zeptáme Martina.

O „Svazu pivních turistů Jihlava“ (dále jen SPT) zatím český národ toho moc neví. Je to asi tím, že toto zájmové sdružení zůstává od svého vzniku v ilegalitě a na veřejnost vychází pouze za účelem návštěvy nového pivovaru nebo doplnění pivních vzorků pro potřeby odborných degustací. Členové SPT žijí v utajení svých mateřských hostinců, kde vystupují pouze pod svými přezdívkami např. Moris, Zengi, Sousto, Ťiťous, atd..

Nyní něco z historie SPT. Zhruba před 6 – 7 lety se celkem přirozenou cestou sešlo několik mladých mužů, které spojoval jeden společný zájem – pivo. Tento koníček byl natolik intenzivní, že jeden z těchto jedinců začal ochutnávané vzorky piv evidovat. S narůstajícím počtem zaevidovaných vzorků se vyskytnul problém – nové vzorky se musely pracně shánět a vyhledávat. Situace se vyhrotila v momentě, kdy všechna dostupná piva již byla v evidenci SPT a za novými vzorky se muselo vyjíždět do terénu.

Vznikla tím myšlenka pivních čundrů, kdy členové SPT v rámci letních měsíců objíždějí české minipivovary, kde ochutnávají vesměs slastné pivní speciály. Klub takto zmapoval a zaevidoval takřka všechny minipivovary v České republice a do mnohých se dokonce i několikrát vrátil. Prostřednictvím internetových pivních stránek jsou vyhledávány všechny zmínky o vznikajících či zanikajících pivovarech, pivních speciálech a jiných raritách týkajících se tohoto moku. Bohužel návštěvy Pivexu v posledních letech již nic zajímavého nepřinášejí.

Vrcholem sezóny je pro členy SPT každoroční pivní konference s mezinárodní účastí, kde jsou shrnuty úspěchy uplynulé období. Všichni přítomní si vyslechnou hodnotné referáty jednotlivých delegátů na témata, která trápí mnohé z nás – např. spotřeba uhlí v kJ na jedno vypité pivo nebo vliv alkoholu v zaměstnání na počet prstů na ruce či věštění budoucnosti z pivní pěny.Z každé konference je pořízen videozáznam, který je určen do archivu členů SPT a pro příští generace. Závěrem konference je vyznamenání některých delegátů a vyhodnocení jednotlivých příspěvků. Následuje zhruba třicetihodinová diskuze spojená s občerstvením.

Letošní sezona byla hodnocena velmi kladně, protože nové vzorky z letního čundru byly velmi kvalitní (minipivovary Harrachov, Medlešice, Běleč ,…)a zejména pozitivní byl fakt, že v minipivovaru „U Hušků“ v Bělči pod Orlicí hlavní degustátor SPT Moris zaznamenal tisící ochutnaný druh piva, za což byl vyznamenán titulem „Degustátor roku“. Dalším přínosem pro klub byla ochutnávka vzorků z Finska, Norska a Dánska, což byla oblast dosud neprobádaná. Na úplný závěr byly vytyčeny nové cíle, kterých by SPT chtěl v budoucnu dosáhnout.

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 0 komentářů Komentovat
Vyhledávání