úvod
homepage

Technologie není všechno vytisknout článek

Přidáno: 4. listopadu 2002  •  Autor: Josef Albrecht
průměrné hodnocení Hodnocení: 1,69 hodnotících Hodnotících: 25 počet zobrazení Zobrazeno: 4192x

V posledním desetiletí zaznamenalo pivní hospodářství nebývalý, především technologický rozkvět. Tradiční výčepní postupy už téměř vymizely. Klasický kompresor už v hospodách téměř neuslyšíte.

Především velké a silné pivovary investují ohromné peníze do výzkumu a do pivnic instalují nejmodernější pípy a celá výčepní zařízení. Když ještě nedávno slyšel jeden skalní pivař, že v mnoha opravdu vyhlášených plzeňských pivnicích (například U Zlatého tygra v Praze…) čepují pivo z polyetylénových pytlů, protočily se mu panenky. Nedůvěřivě přihnul ke rtům nádhernou hladinku a napil se. „Opravdu je to pytlíkové pivo?“ nevěřil. Pivo se stáčí do velikých tanků, ve kterých je pytel z potravinářského polyetylénu. Nápoj se potom do pípy vytlačuje podobně jako zubní pasta z tuby. Právě tato drahá technologie je přitom zárukou toho, že při správném zacházení bude pivo vždy čerstvé, protože ke kontaktu se vzduchem dochází až v okamžiku, kdy hladný zlatavý nápoj dotkne sklenice.

Dlouhé debaty vedou pivaři také nad tím, jestli by měli hostinští „tlačit“ svá piva dusíkem či kysličníkem či oxygenem. Takovou diskusi mnozí často uzavřou větou: „Vzduch je vzduch“. Ale nejde jen o médium, kterým se pivo ze sklepů tlačí do pípy. Jde hlavně o přístup těch, kdo se o hospodu starají.

Pro opravdového milovníka pěnivého moku snad není nic horšího, než zpackané pivo ve špičkově vybavené pivnici. Když vidí, že v hospodě mají nejdokonalejší zařízení - špičkovou moderní pípu s originálními „řezacími“ kohouty, a místo krásné hladinky mu přinesou mdlé pivo s řídkou „jarovou“ pěnou. V tu chvíli si zřejmě posteskne, že to není ještě tak dávno, kdy ve stejné hospodě nabízeli stejnou značku čepovanou sice bez moderních vymožeností ale zato dokonale. Je to nostalgie? Ne! Je to šlendrián obsluhy, kterou majitel buď špatně zaplatí nebo příliš často střídá.

Stejný milovník piva si v neděli vyrazí za město, do své oblíbené vesnické hospůdky. Tady venku zaslechne, jak vrní kompresor. Uvnitř za pípou je už mnoho, mnoho let k vidění stejná tvář.

A mnoho, mnoho let stejná kvalita. Kvalita - jistota, bez experimentů. Moderní technologie jsou jistě třeba i v pivním hospodářství, ale musejí je zavádět lidé, kteří v sobě mají velmi velkou dávku oné zřejmě trochu staromódní zodpovědnosti. Protože jinak se celá taková akce změní v zahozenou příležitost?

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 0 komentářů Komentovat
Vyhledávání