úvod
homepage

Pivní speciály z Třeboně vytisknout článek

Přidáno: 19. května 2006  •  Autor: Jiří Kaňa
průměrné hodnocení Hodnocení: 2,8 hodnotících Hodnotících: 5 počet zobrazení Zobrazeno: 7799x

Sortiment pivovaru Bohemia Regent nedávno obohatil nový speciál. Spolu s novinkou tak třeboňský pivovar nabízí již tři speciální piva. Pojďme se na ně podívat trochu blíž. O komentář k novinkám jsem poprosil třeboňského podsládka Jaromíra Čeledu.

Začneme žhavou novinkou – kvasnicovým speciálem. Pivo nemá žádný zvláštní obchodní název. Říká se o něm, že je to šestnáctka, ale oficiálně vám to nikdo nepotvrdí. Nové pivo je zatím ve fázi testu na spotřebitelích. Tedy sledování, zda o pivo bude zájem a zda je tedy zařadit do stálého sortimentu. Pokud chcete ochutnat, doporučuji vám navštívit pivnici přímo v pivovaru.

Jaromír Čeleda, třeboňský podsládek, vznik nového třeboňského piva komentuje takto: „Třeboň je lázeňské město a díky tomu je tu velká fluktuace osob. Chtěli jsme jim nabídnout něco, co by jim pořádně utkvělo v paměti. Je to navíc něco, co se dá koupit pouze v Třeboni. Prostě pivo, jaké nelze jednoduše a všude dostat, tím se tento speciál stává trošku tajemným.“

A o jaké pivo se vlastně jedná? Nechme opět mluvit pana Čeledu: „Z technologické hlediska se v základě výroba liší zejména delším ležením. Oproti typickým světlým pivům nese barvu, kterou lze označit za jantarovou. Zajímavý je jeho organoleptický charakter. Nejspíš díky jeho síle není téměř dvou lidí, kteří by se shodli, jaký vlastně je. Není problémem vidět dva konzumenty, kteří se spolu napijí a jeden řekne hořký a vzápětí ten druhý sladký. V kvasnicovém speciálu vychází tímto na svět, dle mého názoru, nejtypičtější vlastnost Regentu. Regent je pivem, které v sobě snoubí hořkost i sladkost. Obě tyto základní chuti v něm lze najít a u této silné verze je to jen zintenzivněno.

Dalším nováčkem v sortimentu je loni představené Pivo Petra Voka, polotmavá třináctka. Toto pivo je dodáváno rovněž jen v sudech, na rozdíl od kvasnicového speciálu je již nedílnou součástí sortimentu, je v běžné distribuci a v malé míře se dokonce i exportuje.

K výrobě se kromě tzv. tmavých sladů používá i klasický světlý slad a to v poměrně vysokém podílu. Petr Vok díky tomu nenese typický charakter tmavého piva, ale jen jeho nádech. Proto je to produkt i pro konzumenty, kteří klasické černé pivo odmítají. Z hlediska barvy se jedná o pivo charakteristické červeným nádechem. Chuťově jde o pivo, které se rozhodně nesnaží konkurovat ostatním pivům přesyceností, nýbrž spíše jemností. Podíváme-li se na chuťovou stránku tak byla snaha jí postavit trošku do opozice vůči klasickému tmavému Regentu. Dle mého osobního, subjektivního názoru je Petr Vok charakterstický nasládlým charakterem, oproti tomu tmavé pivo nese spíše tóny hořkosti,“ charakterizuje polotmavý speciál pan Čeleda.

Aby byl výčet úplný, je třeba ještě zmínit světlou čtrnáctku Bohemia Regent Prezident. Ta je mezi pivařskou veřejností již dostatečně známa. V poslední době se proslavila zejména oceněním získaným v degustační soutěži XVI. ročníku Reprezentačních slavností piva v Táboře, kde se stala absolutním vítězem degustace.

Tři pivní speciály nejsou na pivovar s ročním výstavem lehce přes 80 000 hl zrovna málo, co říkáte?

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 0 komentářů Komentovat
Vyhledávání