3-3-3
Přidáno: 23. ledna 2008 • Autor: Jan Kočka
Hodnocení: 0 Hodnotících: 0 Zobrazeno: 4005x
Hodnocení: 0 Hodnotících: 0 Zobrazeno: 4005x
Ano, tři trojky jsou v titulku správně. Tři piva, tři odborníci a tři řekněme amatéři(nerad bych se někoho dotkl:) ). Co mají společného? Degustaci piva.
Tento článek měl původně vyjít už na podzim loňského roku, ale přestavba redakčního systému a následně vánoční pivní trhy vše pozdržely. Abych byl úplně přesný, dnes vám přinášíme první třetinu celého textu.
Tři trojky v titulku znamenají tři piva degustovaná třemi ryzími profíky v oboru degustace piva a třemi čtenáři, kteří jsou v degustaci piva minimálně „zběhlí“. A proč jsme se vůbec rozhodli pro tento způsob degustace?
Vysvětlení je jednoduché a nasnadě. Většina čtenářů našeho serveru si pivo vychutnává, je to pro ně více než jak je zde zavedené rčení „chlazená desítka“ v lednici. A jak ukázaly zkušenosti ze setkání čtenářů našeho serveru u zajímavého piva, dost často se chybuje v označení vůní, chutí a nedostatků piva. Ono to samozřejmě není nic jednoduchého, sednout si a říct, jak vám to dané pivo chutná, co mu schází, nebo naopak přebývá. Chce to určitou praxi a zkušenost.
Právě proto jsme se rozhodli zavést tyto články, kde vybrané pivo, které by mělo být celkem dostupné na našem trhu, hodnotí jak ostřílení profíci, tak i čtenáři, kteří se nebojí zhostit role degustátora. A vy čtenáři máte pak usnadněnou situaci možnosti srovnání jednotlivých hodnocení. A komu by se tento nápad srovnávacího degustačního testu líbil, může si při příštím nákupu v obchodě degustovaný vzorek zakoupit a udělat malou degustaci doma. A výsledky velice jednoduše konfrontovat s tím, co je zde napsáno.
Prvním pivem byl světlý Bernard Sváteční ležák, který myslím není třeba představovat, zakoupit se dá v každém obchodě s potravinami. Prvními hodnotiteli byli tito odvážlivci(píši odvážlivci, protože podle mého názoru to opravdu chce mít kus odvahy psát hodnocení piva, které se pak veřejně objeví po boku dalších):
Skupina „A“
1- Ing. Jan Šuráň, firma Pivo Praha, kterého znáte z našich degustací a seminářů
2- Ing. Jiří Faměra – VÚPS, na starosti má Pivovarskou školu. Dříve působil po mnoho let v Plzeňském Prazdroji.
3- Ing. Ondřej Koucký – jeden z prvních čtenářů našeho webu, s kterým jsem navštívil belgické pivní festivaly. Po krátkém působení na VÚPS pracuje v současnosti jako hlavní technolog uskupení Drinks Union
Skupina „B“
1- Ing. Martin Slabý – pravda, vystudovaný inženýr na VŠCHT, takže vlastně též kategorie „profi“. V době dojednávání degustací piva loňského léta ještě bez umístění, v současné době již působí v pivovaru Nymburk.
2-Ing. Tomáš Maier- aktivní člen předsednictva SPP, úspěšný absolvent degustačních zkoušek VÚPS
3- Ing. Petr Vácha – první spolupracovník serveru Svět piva(databáze Hospody pro znalce), pravidelný účastník degustačních setkání
A jaké bylo zadání? Jednoduché. Zhodnoťte předložené vzorky tří piva (další dva se objeví v následujícím článku), slovně, číselně, komplexně, jednovětně, jak je libo. Protože se jednalo o první degustaci podobně zaměřenou, nechali jsme degustátorům volné ruce. Jediné omezení bylo, že v případě číselného hodnocení piv se musí vycházet ze stupnice VÚPS, tedy z hodnocení 1-9 (kde 1 znamená božské pivo a 9 nepitelné).
A jak to vše dopadlo? Zde máte hodnocení výše uvedených degustátorů:
Skupina „A“:
1- Ing. Šuráň -
BERNARD sváteční ležák, 5,0 % abv
Svěží příjemě chmelová vůně s lehkým esterově kvasničným nádechem nabízí osvěžení. Chuť je plná se skvěle výváženou vysokou příjemnou hořkostí,ostrým řízem a opět kvasničným zakončením. Dlouhé hořké doznívání nekompromisně nabádá k dalšímu napití.
Velmi vysoký standard českého piva vhodný k typicky českým jídlům i k posezení s přáteli.
Hodnocení : 2,5
2- Ing. Faměra -
Bernard s přísadou jemných kvasnic, alk. 5,0%
Vůně sladová s mírnou sklepní. Chuť sladová, doznívání drsné, mírná připálená. Celkově plochý profil chuti, ve které výrazně chybí deklarovaná chuť po kvasnicích, kvasnice nelze zaznamenat ani přítomností zákalu.¨
3.- Ing. Koucký
Bernard Sváteční ležák
Barva zlatavá, kompaktní pevná pěna. Vůně mírně kvasničná, slabě esterová, sklepní a příjemná chmelová. V chuti jemný říz, příjemně plné, lehce nasládlé s výraznou lehce ulpívající hořkostí.
Známka 3
Skupina „B“:
1.- Ing. Slabý
Bernard sváteční ležák
barva - nazlátlá (barva slámového vína)
vůně - chmelová, kvasničná, esterová
chuť - příjemně plná (sladová), krásně hořké doznívání, které pobízí k dalšmu napití
CSD +3
2.- Ing. Maier
Vůně příjemně kvasničná*), absence cizích vůní. Na to, že se jedná o pivo s přísadou jemných kvasnic), tak je produkt nezvykle čirý, nicméně v něm plavou "vločky" kvasnic. Chuť rovněž kvasničná, ihned po napití slabší hořkost, po chvilce mírně vystoupí. U bernarda bych čekal hořkost vyšší.
Hodnocení: 4
3.Ing. Vácha
Bernard 12% kvasnicová
barva: zlatá
vůně: těžká kvasnicová - nikoliv svěží
chuť: plná, vyvážená, vyšší hořkost
celkové hodnocení: 3-
Doufáme, že se vám naše novinka líbí. Zatím máme pro vás připravená další dvě piva ohodnocená stejnými hodnotiteli. Pokud budete mít zájem, ve článcích 3-3-3 budeme v budoucnu pokračovat.
Hodnocení článku
Pro hodnocení se nejprve přihlašte.
Celkem 4 komentáře, poslední komentář: 23.01.2008 23:02 | Komentovat |
Re: Celkem překvápko Honza Kočka | 23.01.2008 23:02 |
---|---|
Omlouvam se za nedopatreni. Jak mi dnes bylo sdeleno, Tomas Maier neni Mgr, ale Ing. A na konci... | |
Re: Degustace Luděk | 23.01.2008 17:48 |
Ono taky dost záleží, jaká piva si kupuješ a jak máš zhuntovaný chuťový pohárky :-) | |
Degustace framax | 23.01.2008 17:28 |
Ahoj všem, přečetl jsem si hodnocení. Já bych připojil také jedno. Mně kupovaná piva... | |
Celkem překvápko Tomáš Maier | 23.01.2008 09:34 |
A já už myslel, že z toho žádný rezultát nebude, ale chápu, že přestavba tohoto webu a... |
Vyhledávání