úvod
homepage

3-3-3 vytisknout článek

Přidáno: 23. ledna 2008  •  Autor: Jan Kočka
průměrné hodnocení Hodnocení: 0 hodnotících Hodnotících: 0 počet zobrazení Zobrazeno: 4005x

Ano, tři trojky jsou v titulku správně. Tři piva, tři odborníci a tři řekněme amatéři(nerad bych se někoho dotkl:) ). Co mají společného? Degustaci piva.

Tento článek měl původně vyjít už na podzim loňského roku, ale přestavba redakčního systému a následně vánoční pivní trhy vše pozdržely. Abych byl úplně přesný, dnes vám přinášíme první třetinu celého textu. Tři trojky v titulku znamenají tři piva degustovaná třemi ryzími profíky v oboru degustace piva a třemi čtenáři, kteří jsou v degustaci piva minimálně „zběhlí“. A proč jsme se vůbec rozhodli pro tento způsob degustace? Vysvětlení je jednoduché a nasnadě. Většina čtenářů našeho serveru si pivo vychutnává, je to pro ně více než jak je zde zavedené rčení „chlazená desítka“ v lednici. A jak ukázaly zkušenosti ze setkání čtenářů našeho serveru u zajímavého piva, dost často se chybuje v označení vůní, chutí a nedostatků piva. Ono to samozřejmě není nic jednoduchého, sednout si a říct, jak vám to dané pivo chutná, co mu schází, nebo naopak přebývá. Chce to určitou praxi a zkušenost. Právě proto jsme se rozhodli zavést tyto články, kde vybrané pivo, které by mělo být celkem dostupné na našem trhu, hodnotí jak ostřílení profíci, tak i čtenáři, kteří se nebojí zhostit role degustátora. A vy čtenáři máte pak usnadněnou situaci možnosti srovnání jednotlivých hodnocení. A komu by se tento nápad srovnávacího degustačního testu líbil, může si při příštím nákupu v obchodě degustovaný vzorek zakoupit a udělat malou degustaci doma. A výsledky velice jednoduše konfrontovat s tím, co je zde napsáno. Prvním pivem byl světlý Bernard Sváteční ležák, který myslím není třeba představovat, zakoupit se dá v každém obchodě s potravinami. Prvními hodnotiteli byli tito odvážlivci(píši odvážlivci, protože podle mého názoru to opravdu chce mít kus odvahy psát hodnocení piva, které se pak veřejně objeví po boku dalších): Skupina „A“ 1- Ing. Jan Šuráň, firma Pivo Praha, kterého znáte z našich degustací a seminářů 2- Ing. Jiří Faměra – VÚPS, na starosti má Pivovarskou školu. Dříve působil po mnoho let v Plzeňském Prazdroji. 3- Ing. Ondřej Koucký – jeden z prvních čtenářů našeho webu, s kterým jsem navštívil belgické pivní festivaly. Po krátkém působení na VÚPS pracuje v současnosti jako hlavní technolog uskupení Drinks Union Skupina „B“ 1- Ing. Martin Slabý – pravda, vystudovaný inženýr na VŠCHT, takže vlastně též kategorie „profi“. V době dojednávání degustací piva loňského léta ještě bez umístění, v současné době již působí v pivovaru Nymburk. 2-Ing. Tomáš Maier- aktivní člen předsednictva SPP, úspěšný absolvent degustačních zkoušek VÚPS 3- Ing. Petr Vácha – první spolupracovník serveru Svět piva(databáze Hospody pro znalce), pravidelný účastník degustačních setkání A jaké bylo zadání? Jednoduché. Zhodnoťte předložené vzorky tří piva (další dva se objeví v následujícím článku), slovně, číselně, komplexně, jednovětně, jak je libo. Protože se jednalo o první degustaci podobně zaměřenou, nechali jsme degustátorům volné ruce. Jediné omezení bylo, že v případě číselného hodnocení piv se musí vycházet ze stupnice VÚPS, tedy z hodnocení 1-9 (kde 1 znamená božské pivo a 9 nepitelné). A jak to vše dopadlo? Zde máte hodnocení výše uvedených degustátorů: Skupina „A“: 1- Ing. Šuráň - BERNARD sváteční ležák, 5,0 % abv Svěží příjemě chmelová vůně s lehkým esterově kvasničným nádechem nabízí osvěžení. Chuť je plná se skvěle výváženou vysokou příjemnou hořkostí,ostrým řízem a opět kvasničným zakončením. Dlouhé hořké doznívání nekompromisně nabádá k dalšímu napití. Velmi vysoký standard českého piva vhodný k typicky českým jídlům i k posezení s přáteli. Hodnocení : 2,5 2- Ing. Faměra - Bernard s přísadou jemných kvasnic, alk. 5,0% Vůně sladová s mírnou sklepní. Chuť sladová, doznívání drsné, mírná připálená. Celkově plochý profil chuti, ve které výrazně chybí deklarovaná chuť po kvasnicích, kvasnice nelze zaznamenat ani přítomností zákalu.¨ 3.- Ing. Koucký Bernard Sváteční ležák Barva zlatavá, kompaktní pevná pěna. Vůně mírně kvasničná, slabě esterová, sklepní a příjemná chmelová. V chuti jemný říz, příjemně plné, lehce nasládlé s výraznou lehce ulpívající hořkostí. Známka 3 Skupina „B“: 1.- Ing. Slabý Bernard sváteční ležák barva - nazlátlá (barva slámového vína) vůně - chmelová, kvasničná, esterová chuť - příjemně plná (sladová), krásně hořké doznívání, které pobízí k dalšmu napití CSD +3 2.- Ing. Maier Vůně příjemně kvasničná*), absence cizích vůní. Na to, že se jedná o pivo s přísadou jemných kvasnic), tak je produkt nezvykle čirý, nicméně v něm plavou "vločky" kvasnic. Chuť rovněž kvasničná, ihned po napití slabší hořkost, po chvilce mírně vystoupí. U bernarda bych čekal hořkost vyšší. Hodnocení: 4 3.Ing. Vácha Bernard 12% kvasnicová barva: zlatá vůně: těžká kvasnicová - nikoliv svěží chuť: plná, vyvážená, vyšší hořkost celkové hodnocení: 3- Doufáme, že se vám naše novinka líbí. Zatím máme pro vás připravená další dvě piva ohodnocená stejnými hodnotiteli. Pokud budete mít zájem, ve článcích 3-3-3 budeme v budoucnu pokračovat.
vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 4 komentáře, poslední komentář: 23.01.2008 23:02 Komentovat
Re: Celkem překvápko Honza Kočka23.01.2008 23:02
Omlouvam se za nedopatreni. Jak mi dnes bylo sdeleno, Tomas Maier neni Mgr, ale Ing. A na konci...
Re: Degustace Luděk23.01.2008 17:48
Ono taky dost záleží, jaká piva si kupuješ a jak máš zhuntovaný chuťový pohárky :-)
Degustace framax23.01.2008 17:28
Ahoj všem, přečetl jsem si hodnocení. Já bych připojil také jedno. Mně kupovaná piva...
Celkem překvápko Tomáš Maier23.01.2008 09:34
A já už myslel, že z toho žádný rezultát nebude, ale chápu, že přestavba tohoto webu a...
Vyhledávání