úvod
homepage

Nová výroční cena pro nové nealko pivo vytisknout článek

Přidáno: 9. ledna 2008  •  Autor: Josef Vacl
průměrné hodnocení Hodnocení: 0 hodnotících Hodnotících: 0 počet zobrazení Zobrazeno: 4738x

Český svaz pivovarů a sladoven poprvé v dosavadní historii udělil nově ustavené ocenění v oblasti českého pivovarství a sladařství.

Výroční cena F. O. Poupěte za významný počin roku v českém pivovarství a sladařství pro rok 2007 byla udělena týmu autorů výrobní linky na nealkoholické pivo vakuovým odpařováním v rektifikační výplňové koloně. Ocenění obdrželi Ing. Václav Potěšil ze společnosti PIVO Praha, s. r. o., za myšlenku a návrh technologické linky. Dalším oceněným je PhDr. Karel Dvořák z Destily, s. r. o., která linku zkonstruovala a realizovala prototyp vakuové kolony. Třetím členem oceněného týmu je Ing. Jiří Fusek z Pivovaru Černá Hora, a. s., za investici do prototypu a podporu celého projektu.
Zleva Ing. Jiří Fusek, Ing. Václav Potěšil.
Zleva Ing. Jiří Fusek, Ing. Václav Potěšil.
„Při posuzování návrhu jsme ocenili především to, že se jednalo o velmi složitý projekt, který vyžadoval perfektní součinnost všech subjektů: od nápadu přes náročný proces přípravy technologií až po konstrukci zařízení. To vše se odehrálo za významné finanční podpory pivovaru, který se nebál jít do rizika a projekt dlouhodobě podporovat,“ uvedl Ing. Jan Veselý, výkonný ředitel Českého svazu pivovarů a sladoven. „Projekt a jeho realizace potvrdily, že lze vyrobit kvalitní nealkoholické pivo, které jak odpovídá nejpřísnějším chuťovým požadavkům, tak má nulový obsah alkoholu,“ dodal Jan Veselý. „Oceněný projekt v sobě spojuje rostoucí poptávku po nealkoholickém pivu v Česku, ale i zvyšující se poptávku po pivovici,“ uvedl Ing. Václav Potěšil, ze společnosti PIVO Praha, s. r. o. „Snaha vyhovět obojímu nás nakonec dovedla k tomu, že jsme vytvořili technologii, která umožňuje vyrábět dobré nealkoholické pivo i oddestilovat alkohol jako základ pro výrobu zmíněné pivovice,“ dodal Václav Potěšil. V pivovaru Černá Hora bylo v dubnu 2007 instalováno prototypové zařízení o výkonu 270 l piva bez alkoholu za hodinu. Jedná se o vakuovou rektifikační výplňovou kolonu doplněnou o vařák, odlučovač oxidu uhličitého, dohřívač nástřiku, separátor a kondenzátor lihových par. K destilaci je používáno 10% filtrované pivo. Po oddestilování alkoholu je pivo dále upravováno na technologické lince, která je součástí zařízení. Pivo, které bylo vyrobeno tímto unikátním technologickým způsobem, je již na trhu.
Zleva MUDr. Přemysl Sobotka, předseda Senátu ČR předává Výroční
cenu F. O. Poupěte Ing. Jiřímu Fuskovi a Ing. Václavu Potěšilovi.
Zleva MUDr. Přemysl Sobotka, předseda Senátu ČR předává Výroční cenu F. O. Poupěte Ing. Jiřímu Fuskovi a Ing. Václavu Potěšilovi.
České pivovarství a sladařství prozatím nemělo typ uznání, které by ohodnotilo významný počin nebo cenný objev z oblasti vědy a výzkumu, významný legislativní nebo politický čin, ekologicky přínosný projekt, cenný charitativní čin atd. v současnosti. Inspiraci jsme nalezli v historii. Osobností, která je tvůrcem významných vynálezů a průkopnických činů při výrobě piva, symbolizuje české pivovarství a sladařství a navíc v sobě spojuje činnost ve výrobě i teoretické zázemí, je František Ondřej Poupě (1753–1805). Poupě byl sládkem a reformátorem českého pivovarství, založil pivovarskou školu a také psal odborné knihy. Výraznou měrou přispěl k věhlasu českého pivovarství a sladařství.
vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 1 komentář, poslední komentář: 12.01.2008 18:31 Komentovat
pivo jaro stofko12.01.2008 18:31
tak určite Ondrej Poupě bol nejaký superm človek, ktorý sa zaslúžil o pivovarníctví,...
Vyhledávání