úvod
homepage

Je libo domácí černé nefiltrované nealkopivo ? vytisknout článek

Přidáno: 28. prosince 2007  •  Autor: Jan Kočka
průměrné hodnocení Hodnocení: 0 hodnotících Hodnotících: 0 počet zobrazení Zobrazeno: 3504x

Jak nás informoval pan Pavlas z Klatov, není to žádný apríl, ale výsledek jeho více než ročního snažení. Jmenuje se PIVOLA a je zřejmě prvním českým tmavým nealkopivem vůbec!

Pan Pavlas, který v Klatovech provozuje pivnici Modrý Abbé mezi čtenáři známou pořádáním degustací piva a pestrou celoroční nabídkou, nám k tomu napsal: Nikdy mi příliš nechutnala komerční světlá nealkopiva, která jsem musel čas od času jako řidič konzumovat, protože limonády nemohu pít vůbec. A takové pito ze zelené lahve může být někdy dost hrozné. Proto jsem se stále zamýšlel nad otázkou, jak podomácku vyrobit ryzí přírodní vyzrálé nealkopivo. Pochopitelně nefiltrované. Kdo také má doma zařízení na filtraci piva, že? Od začátku jsem koketoval s myšlenkou, že nealkopivo tmavé musí být chutnější než světlé, jenže každý mne od toho zrazoval. Když si jej vyrobím, budu si ho prý muset všechno vypít sám, protože tmavé pivo téměř nikdo nepije. Dokonce ani moje manželka. Začal jsem tedy experimentovat se světlým typem, a po několika pokusech jsem se dostal k obsahu alkoholu 1%. To bylo sice již pivo se sníženým obsahem alkoholu, ale k nealkopivu mělo ještě dost daleko. Z celního hlediska se totiž stále jedná o pivo a vztahují se na něj stejné předpisy jako třeba na ležáky a speciály, což mj.znamená, že pro jeho výrobu je nutné zřízení a povolení celního skladu. Stejně jako každý jiný nealkoholický nápoj nesmí nealkopivo obsahovat více než 0,5% objemových alkoholu, tj. jen tolik, aby vzniklo nezbytné množství CO2 a nápoj byl perlivý. Nakonec jsem se konečně dopracoval ke kýženému půl procentu, ale původní extrakt mohl být nejvýše 2% a pokud výsledný nápoj neměl působit příliš vodově, musel se přechmelit. Tento produkt měli možnost ochutnat účastníci červnové degustace a přirozeně chutnal jen těm, kteří „to rádi hořké“. Již předtím jsem však souběžně dělal pokusy i v „tmavé oblasti“ a dopracoval jsem se nakonec k NEALKO-STOUTU, mírně nasycenému pivu velmi temné barvy s příchutí po připáleném sladu, pro který jsem zvolil název PIVOLA. Oproti výrobkům typu Guiness či Kelt však Pivola byla o poznání vodovější. (Překvapivé, že ano?) Opakované rozbory ostatně hovoří za vše: alkohol průměrně 0,40% obj., extrakt původní mladiny 2,5%.

Nicméně po dalších úpravách jsem se dostal k produktu, kterému název Pivola již odpovídá docela dobře. Nyní je tedy u nás možno ochutnat čepovanou Pivolu s kávovou příchutí, ale je možno pochopitelně použít řadu jiných ochucovadel. Při průmyslové výrobě by se na tomto základu mohl postavit docela pestrý program.
vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 2 komentáře, poslední komentář: 31.12.2007 10:39 Komentovat
nealkopivo jaro stofko31.12.2007 10:39
včera som pil po prvý krát nealko polotmavé, bol som prekvapený "nalko polotmavé", vyrába...
černé nealko jiri.kana30.12.2007 11:40
Tmavé nealko se na začátku devadesátých let vyrábělo v Olomouci.
Vyhledávání