Pivaři a pivařky se opět mohou těšit na lahůdku
Hodnocení: 0 Hodnotících: 0 Zobrazeno: 1853x
Sváteční speciál Litovel 13° na vánoční stůl
„Pivo bylo vařeno z dlouho odležených sladů, ještě z minulé sklizně. V ležáckém sklepě dobře „táhlo“, to znamená, že si vytvořilo dobrý tlak kysličníku uhličitého pro přirozené nasycení a říz,“ pochvaloval si sládek litovelského pivovaru ing. Petr Kostelecký.
Vánoční třináctka je uvařena klasickým varným technologickým postupem, tak jak je v Litovli vždy zvykem. Hlavní kvašení proběhlo na spilce letos velmi intenzivně a dávalo předpoklad k velmi dobrému průběhu vlastního zrání – dokvašování v ležáckém sklepě. Zde si speciál z Litovle poleží přes 100 dnů, než ho stočí a vyexpedují v lahvích i sudech k nedočkavým zákazníkům.
Ti už se na něj teší jako každé Vánoce během posledních tří let. Oblíbený 13° speciál se v litovelském pivovaru totiž vaří od roku 2004. Poprvé byl uvařen u příležitosti 111. let založení pivovaru. Od té doby ho pivovar vaří pravidelně každým rokem na Vánoce a pro jeho velkou oblíbenost u pivních labužníků ho začal vařit i o Velikonocích.
Speciální piva jsou jedinečnými originály. Pivovary je vaří v limitovaných sériích vždy pouze několikrát do roka. Oblíbené jsou především u znalců piva, kteří si je vychutnávají při svátečních příležitostech. Také etikety speciálů jsou vyhledávaným sběratelským artiklem.
Hodnocení článku
Pro hodnocení se nejprve přihlašte.
Celkem 0 komentářů | Komentovat |