úvod
homepage

Pivaři a pivařky se opět mohou těšit na lahůdku vytisknout článek

Přidáno: 21. listopadu 2007  •  Autor: Jan Kočka
průměrné hodnocení Hodnocení: 0 hodnotících Hodnotících: 0 počet zobrazení Zobrazeno: 1853x

Sváteční speciál Litovel 13° na vánoční stůl

Pro vánoční trh a následující zimní měsíce uvařili v litovelském pivovaru téměř 900 hl světlého speciálního piva, které obsahuje 6 % alkoholu. Litovelský 13° speciál právě „prožívá“ poslední chvíle v klidu v ležáckém sklepě. První várky byly uvařeny již 8. srpna 2007, tedy o letních prázdninách, aby speciální třináctka do Vánoc stihla poctivě prokvasit a uzrát.

„Pivo bylo vařeno z dlouho odležených sladů, ještě z minulé sklizně. V ležáckém sklepě dobře „táhlo“, to znamená, že si vytvořilo dobrý tlak kysličníku uhličitého pro přirozené nasycení a říz,“ pochvaloval si sládek litovelského pivovaru ing. Petr Kostelecký.

Vánoční třináctka je uvařena klasickým varným technologickým postupem, tak jak je v Litovli vždy zvykem. Hlavní kvašení proběhlo na spilce letos velmi intenzivně a dávalo předpoklad k velmi dobrému průběhu vlastního zrání – dokvašování v ležáckém sklepě. Zde si speciál z Litovle poleží přes 100 dnů, než ho stočí a vyexpedují v lahvích i sudech k nedočkavým zákazníkům.

Ti už se na něj teší jako každé Vánoce během posledních tří let. Oblíbený 13° speciál se v litovelském pivovaru totiž vaří od roku 2004. Poprvé byl uvařen u příležitosti 111. let založení pivovaru. Od té doby ho pivovar vaří pravidelně každým rokem na Vánoce a pro jeho velkou oblíbenost u pivních labužníků ho začal vařit i o Velikonocích.

Speciální piva jsou jedinečnými originály. Pivovary je vaří v limitovaných sériích vždy pouze několikrát do roka. Oblíbené jsou především u znalců piva, kteří si je vychutnávají při svátečních příležitostech. Také etikety speciálů jsou vyhledávaným sběratelským artiklem.

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 0 komentářů Komentovat
Vyhledávání