úvod
homepage

Síla speciálních piv vytisknout článek

Přidáno: 1. října 2002  •  Autor: Magazín In
průměrné hodnocení Hodnocení: 2,63 hodnotících Hodnotících: 22 počet zobrazení Zobrazeno: 6501x

Mezi desítkami pivovarů, které figurují na tuzemské mapě, je jen málo, jež by v nabídce neměly alespoň jednu specialitu. Točené speciály jsou doménou menších, často rodinných pivovarů nebo restaurací, kde přímo vaří pivo – například brněnský Pegas s rozsá

Speciální piva prodávaná v láhvích mají jednu velkou výhodu. Často se jedná o silné nápoje s obsahem alkoholu až deset objemových procent (což jsou vskutku vinné parametry), u kterých nemá valný smysl vypít jich několik, jak bývají pivaři zvyklí u běžných ležáků. Právě silná „luxusní“ piva, která jsou většinou výrazně dražší než obvyklý pivní sortiment, najdou proto místo u dobré večeře nebo při klidném posezení.

Největší výběr nabízejí velké obchodní domy nebo supermarkety. Některé druhy piv je možné koupit i přímo ve vzorkových prodejnách pivovarů. Ty ale nabízejí většinou jednu značku, v nejlepším případě sortiment firmy, která vlastní domovský pivovar i další výrobce (např. Staropramen prodává produkty celé skupiny Pražských pivovarů).

Zřejmě nejvíce se ve sférách netradičních piv rozmáchli na Vysočině. Humpolecký pivovar Bernard, který nabízí tři druhy speciálních piv (Sváteční ležák, který ve finální části výroby kvasí v láhvích podobně jako šampaňské; Speciální černé pivo o síle 13 % a silný Speciální ležák „OX“). Poměrně silnou stáj má jihlavský pivovar, který produkuje také tři speciální piva: čtrnáctiprocentního Ježka a Jihlavského Granda a o něco slabšího Telčského Zachariáše.

Co se síly týče, tak na samém vrcholu speciálů bude stát náchodský Primátor, který nabízí tmavou čtyřiadvacítku Double a jen o málo slabší světlý Rytířský ležák. Velmi silné pivo má v katalogu také pardubický pivovar Pernštejn. Označení nejsilnější české pivo s tradicí od roku 1890, které na oficiálních internetových stránkách svému Porteru přisoudili pardubičtí producenti, sice není oprávněné, ale toto pivo s devatenácti procenty patří opravdu mezi ty nejsilnější. Speciální tmavé pivo stejné značky vařil před časem i nošovický Radegast, ale jeho Porter již z trhu zmizel.

Zajímavou kuriozitou je „šestnáctka“ Valdštejn z pivovaru v Nové Pace známého výrobou piva Brouček. V USA se pivo Valdštejn prodává pod značkou BrouCzech Bock. V zahraničí je z českých speciálů známější také série z brněnského Starobrna – Červený drak, Black Drak a Baron Trenck. V Číně mohou pivaři objevit nefalšovaný český stout z budějovického Budvaru, který v tuzemsku tohle pivo nenabízí. Na export je určen i litovelský speciální ležák Czech Well.

Největší producenti českého piva se zatím speciálům moc nevěnují. Plzeňské pivovary nemají žádný. Pražské pivovary mají dvě značky: Staropramen nově Granát (viz ochutnávka) a ostravský Velvet. Ten sice není novinkou, ale je výjimečný balením. Pivo ukrývá plechovka se speciální výčepní patronou, která by se měla postarat o to, aby nápoj ve sklenici dosáhl tzv. lavinovitého efektu. Krušovice mají speciál pivo Mušketýr, které jako značku znají pivaři téměř dvacet let. Až v posledních letech začali sládkové tento název používat pro nové, exkluzívní pivo.

Josef Albrecht

Ochutnávka

Staropramen Granát

Výrobce: Pražské pivovary, a. s.

Charakteristika: Kdo by se děsil velkého obsahu alkoholu, který je pro speciální piva typický, nemusí se bát. Původní Granát, který na Smíchově vařili od roku 1884 do okupace, měl sice 15° (6 – 7 % alkoholu), jeho obnovená premiéra má příjemných 11,5°, což odpovídá současnému trendu. „To znamená 4,8 % alkoholu a pivu zaručuje lepší pitelnost,“ říká vrchní sládek Milan Jeřábek. Oficiálně jde o polotmavý ležák, který má proti světlu zlatavo načervenalou barvu připomínající české granáty, podle nichž získal jméno. Originální barvu umocňuje jemná chmelová vůně, kterou doplňuje plná, příjemně nahořklá a vyvážená chuť. Její originalita je dána vyváženým poměrem světlých a speciálních sladů. Karamelový slad dává Granátu nahořklou chuť, bavorský jemně nahořklou.

Obnovená premiéra dle staré receptury se smíchovským sládkům vydařila. Má se točit ve většině hospod podávajících Staropramen do speciálních sklenic o obsahu 0,4 l. V obchodech je pak k dostání v třetinkových lahvích.

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 0 komentářů Komentovat
Vyhledávání