úvod
homepage

Piva se sílou vín vytisknout článek

Přidáno: 4. září 2002  •  Autor: Magazín In
průměrné hodnocení Hodnocení: 2,48 hodnotících Hodnotících: 23 počet zobrazení Zobrazeno: 6707x

Pití piva není v Belgii pouze gastronomickým ale také estetickým zážitkem. Belgičané, v jejichž pivovarech se vaří zřejmě nejpestřejší nabídka speciálních piv na světě, si totiž velmi potrpí na to, jakým způsobem své oblíbené nápoje servírují i konzumují.

Na každý druh mají Belgičané jinou sklenici, každý se hodí pro jinou příležitost či k jinému jídlu. Především pití archivních a speciálních piv bývá v těchto oblastech opravdovým svátkem. Až téměř obřadem, který může připomínat snad rituály spojené spíš s vínem než s pivem.

Podobnost s vínem není v Belgii náhodná. Dají se tady totiž koupit piva, která mají k vínu blízko. Například piva typu Lambic, jejichž receptura je zřejmě nejstarší mezi pivy vyráběnými v rozvinutých zemích, se připravují podobným způsobem jako víno. Jsou závislé na přírodních, vlastních kvasnicích a spontánně kvasí v dřevěných sudech.

Přestože je Belgie velmi malý stát, nabídka piv je tady pestrá jako zřejmě nikde jinde na světě. Daří se tady i malým, rodinným či hospodským pivovarům, které nabízejí velmi rozmanitou produkci. „Pivo přichází a odchází, avšak v každém okamžiku se jich v Belgii právě čtyři nebo pět set vyrábí a na sedm stovek jich je ve sklepeních,“ píše novinář a spisovatel Michael Jackson ve své Encyklopedii piva.

V Belgii je pravidlem, že i obyčejné pivnice nabízejí kromě tradiční značky na čepu, více druhů piva. K dobrému bontonu patří, že by jich mělo být nejméně pět nebo šest. Existují ale i speciální pivní bary, kde si lze vybrat i z více než stovky značek.

Světově nejznámější belgickou značkou je Stella Artois, jež patří mezi piva plzeňského typu. Množstvím alkoholu (5,0 %) se řadí ke zlatému středu. Nejprodávanější pivo plzeňského typu v Belgii je ale Jupiler, který se vaří ve městě Liege. Český pivař zřejmě ocení značku Cristal Alken, které v Limburku vaří francouzská společnost Kronenbourg a které má silnou chmelovou chuť typickou pro řadu českých piv. Tradiční pilsnery obsáhnou bezmála dvě třetiny trhu. O zbytek se dělí speciály. Zbývá toho na ně dost, Belgie patří mezi deset zemí s největší spotřebou piva na světě.

Belgický Lambic zřejmě dostal jméno podle malého městečka Lambeek v údolí říčky Senne, kde jej kdysi začali vyrábět. Znalci označují tento druh za nejneobvyklejší pivo na světě. To je dáno nejen tím, že se jedná o pšeničné pivo, ale především způsobem výroby. Lambic se často neprodává jako čisté pivo, ale míchá se do několika jiných variací. Například Gueuze vzniká smícháním „mladého“ a vyzrálejšího piva Lambic. Na originální chuti druhu Kriek se zase podepisují třeště, které se celé přidávají do piva při kvašení. Další variací z tohoto okruhu je Faro – vzniká mícháním Lambicu s přísadou cukru nebo karamelu.

Belgičané rozlišují pivní druhy také podle barev (bílá, červená, tmavozlatá…). Mezi takzvaná pšeničná bílá piva – většinou se jedná o dezertní aromatické nápoje s příchutí různých druhů ovoce nebo koření. – patří například Oud Heggards prodávaný s druhovým označením Witbier. Do kategorie červených piv, které místní milovníci piva přezdívají belgické burgundské, můžeme zařadit zase značku Rodenbach ze západních Flander. Tmavozlaté pivo zase připomíná styl Old Ale a nejznámější je Madame Rose z historického města Oudenaarde.

Belgie, podobně jako Nizozemí, je také mekkou takzvaných klášterních piv, která vaří mniši. Jedná se většinou o velmi silná speciální piva, která zrají v sudech i několik let. Klášterů, jejichž mniši se věnují pivovarnictví, je několik, ale pouze se může pochlubit originálními recepturami. Ostatní vaří většinou licenční produkty. Mezi nejznámější patří Westmalle v provincii Antverpy a Orval z provincie Luxenbourg. Orval navíc vaří pouze jedinou značku, kterou prodává v neobvyklé láhvi podobné kapce. Právě tento pivovar se navíc může pochlubit typickou sklenicí ve tvaru masivního kalichu. Právě tradice klášterních pivovarů svědčí o tom, že Belgičané jsou na svoje pivní hodnoty pyšní a stále je udržují.

Josef Albrecht

Základní pivní styly v Belgii

Pilsener

Tradiční pivo plzeňského typu zastupují například značky Stella Artois, Jupiler, Export nebo Cristal Alken.

Silná piva

Mezi místními jsou velmi oblíbená, lze vybírat například ze značek Jenevier, jalovcového piva Dikkenek nebo Hopjenevier. Kvůli jalovcové příchuti se těmto druhům přezdívá chmelový gin.

Lambic

Zřejmě nejstarší evropské pivo vyráběné spontánním kvašením. Koupit lze i variace na tento nápoj označované jako Gueuze, Kriek a Faro

Belgická Ale

Velmi silná speciální piva. Zřejmě nejznámější jsou De Konnick, Duvel, Mechelsen Bruynen nebo Gourden Carolus.

Klášterní piva

Specialita Belgie a Nizozemí. Úspěch slaví hlavně Westmalle, Westvleteren, Chimay, Rochefort a Orval.

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 0 komentářů Komentovat
Vyhledávání