úvod
homepage

Oktoberfest vytisknout článek

Přidáno: 17. září 2002  •  Autor: Magazín In
průměrné hodnocení Hodnocení: 1,75 hodnotících Hodnotících: 56 počet zobrazení Zobrazeno: 8541x

Oktoberfest, neboli Wiesn, je bezesporu největší atrakcí, kterou v současné době Mnichov nabízí. Může se zúčastnit každý, není tedy jen pouze pro pivní skauty, nebo notorické alkoholiky. Stačí, pokud k pivu nemáte odpor, nevadí vám vysoká koncentrace lidí

Ideální dobou pro příchod na Oktoberfest je poledne. Theresienwiese, kde se slavnost koná, se nachází blízko centra města, a z vestibulu stejnojmenné stanice metra vás dav lidí zavede přímo do areálu. První, co po levé ruce uvidíte, bude obrovský lunapark. Všechny atrakce si dobře prohlédněte a pokud už odpoledne dojdete k závěru, že byste na některé z nich neměli chodit, dobře si je pamatujte. Bude se vám to později hodit. Co naopak nesmíte vynechat, jsou typické bavorské klobásky v dlouhých houskách, jejichž vůni ucítíte od prvního kroku.

A jsme u dalšího důležitého pravidla. Nezapomínejte konzumovat dostatek jídla během celého odpoledne a večera. Klobás a buřtů sníte nepočítaně, ale to je jen na chuť. Asi největší pochoutkou ve většině stanů je kachna, případně „Hendl“, půlka kuřete. Ve stanu Ochsenbraterei opékají celé dobytče a menší stan Fischer-Vroni je vyhrazen rybím specialitám. Právě zde si můžete objednat grilovanou rybu Steckerlfisch.

Po všech gurmánských radostech tak akorát návštěvník dojde do té části areálu, která je vyhrazena pivním stanům. Je jich čtrnáct a každý je jiný. Největší jsou Hofbräu Festhalle nebo Schottenhamel, ve kterém mnichovský starosta celý Oktoberfest zahajuje. Tyto stany pojmou přes 10 tisíc hostů. Někteří návštěvníci ovšem dávají přednost „komornějším“ stanům pro dva, tři tisíce lidí, jako Hippodrom nebo Käfer's Wiesnschänke. Hlavním kritériem je samozřejmě pivo, bez výjimky z místních pivovarů jako Löwenbräu, Augustiner či Paulaner. Důležitá je rovněž hudba. Převládá dechovka a osvědčené hitovky v aranžmá Ein Kessel Buntes. Výběru stanu předchází drobný problém, který je navíc nutné řešit se značným předstihem.

Rezervovat stůl předem, či nikoliv?

Rezervace přináší určité komplikace. Musíte se pevně rozhodnout nejlépe několik měsíců předem. Rezervace se přijímají jen na některé dny a vždy jen na určité procento kapacity. Přidělení místa bývá podmíněno konzumací, většinou bývají požadována dvě piva a jídlo na osobu. Specialitou je rovněž objednávání hostů na dvě směny. První várka pivařů přichází v poledne a v podvečer ji vystřídá druhá, která již konzumuje do zavírací hodiny. Přijdete-li bez rezervace v odpoledních hodinách ve skupince čtyř, pěti lidí, očekáváte, že ve stanech s více než stotisícovou kapacitou si prostě někde sednete. Nakonec vás pravděpodobně čeká poměrně zajímavé dobrodružství, v lepším případě zakončené vítězstvím – v podobě zastrčeného místečka v koutku.

Jakmile návštěvník vybojuje sezení, stává se zajímavým i pro obsluhu. Číšnice se dostaví vzápětí. Objednává se zásadně u stolu, žádně fronty u výčepů se tedy nekonají. Obsluha bývá vcelku rychlá a rázná, žádné velké zdvořilosti. Teprve zde poznáte praktický význam tupláků, litrových sklenic na pivo. S postupujícím časem se hosté jeden po druhém staví na lavice a pohupují se v rytmu hudby. Na povel “Oans, zwoa, drei, gsuffa“ všichni pozvednou tupláky k přípitku a pokračuje se dál. Až do jedenácté večer, to většina stanů na Oktoberfestu zavírá své brány. Pod heslem zítra je také den zdecimovaní hosté disciplinovaně odchází.

Dalším příjemným překvapením je, že tisíce konzumentů silného bavorského piva se neuchylují k žádným projevům agrese. I čistota v sálech, a to včetně toalet je opět v mezích možností. Cestou k východu si určitě vyzkoušíte nějaké atrakce v lunaparku. Nejoblíbenější ze všech je Teufelsrad – na dřevěnou kruhovou plochu si sedne několik soutěžících. Plošina se začne otáčet a nešťastnící začínají odstředivou silou postupně odpadávat. To vše za nadšeného pokřiku publika. Z Theresienwiese odjíždíte před půlnocí, proto můžete využít kvalitního mnichovského systému hromadné dopravy. Sehnat taxi může být v tuto hodinu problém.

Martin Brummel

Jak se tam dostat

Metrem (U-Bahn) linky U4 a U5 do stanice Theresienwiese. Jednotlivá jízda ve městě (zóny 1 - 4) stojí 2 eura, denní jízdenka

4,50 eura, pro dvě osoby 7,50 eura. Vše o mnichovské dopravě najdete na www.mvv-muenchen.de

Ubytování

Sehnat v době Oktoberfestu nocleh v Mnichově je velké umění. Místa jsou obsazena a ceny vysoké. Zkuste se ubytovat v okolních městečkách v dosahu rychlodráhy (S Bahn). Ubytování ve slušném penziónu se snídaní pořídíte od 30 eur na osobu. Denní jízdenka na dopravu do Mnichova i po městě vás bude stát 9 eur, pro dvě osoby 15 eur. Vyplatí se volat do hotelů i na poslední chvíli, mnoho rezervací bývá zrušeno a místa se uvolní.
Více informací na www.muenchen-tourist.de

Praktické informace

Oktoberfest začíná v sobotu 21. září v pravé poledne, otevřeno je každý den do 23 hodin. Stany Käfer's Wiesnschänke a Weinzelt jsou otevřené až do jedné hodiny po půlnoci. Nevpustí vás však dovnitř po půl jedenácté. Naposledy můžete Wiesn navštívit 6. října.

Ceny: Litr piva bude stát letos 6,30 až 6,80 eura. Je to opět o něco dráž než vloni, ale vinu nenese jen přechod na eura. Pivo je rok od roku dražší s železnou pravidelností. Najíte se za cenu 10 - 15 eur.

Rezervace: Kontaktujte přímo jednotlivé stany, informace na www.oktoberfest.de (německy, anglicky).

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 2 komentáře, poslední komentář: 20.09.2006 09:15 Komentovat
Kemp Helena20.09.2006 09:15
Chtěla bych se v souvislosti s Oktoberfestem zeptat na kemp, který je v rámci této události...
je to skvela zabava urcite doporucuji.........:-)) Zdenek12.11.2005 12:03
mam pocit ze to letos skoncilo v nedeli 2 rijna ........tak datum 6 je mylna.
Vyhledávání