úvod
homepage

Pivovar Vapeur vytisknout článek

Přidáno: 17. září 2002  •  Autor: Honza Kočka
průměrné hodnocení Hodnocení: 2,46 hodnotících Hodnotících: 24 počet zobrazení Zobrazeno: 6870x

V dnešním prvním díle nepravidelného seriálu o zajímavých pivovarech vám představíme jeden velice unikátní - parní pivovar Vapeur.

Po krátké jízdě na jihozápad od Bruselu ( viz mapa ), ve francouzsky mluvící části Belgie, narazíte u malého městečka Pipaix na vzácný pivovarnický skvost. Jde o pivovar Vapeur, který byl založen roku 1785 při tehdejší farmě. Jednalo se, tak jako u spousty jiných místních pivovarů o z nouze ctnost. Denní spotřeba piva nádeníků pracujících na farmě byla veliká - až 5 litrů za den. Pivo se vařilo od října do března, kdy bylo práce málo a ječmene dostatek, a také proto, že tehdejší technologické postupy nedovolovaly vařit pivo během léta (spontánní kvašení). Logickým vyústěním této situace bylo založení pivovaru.

Dnešní majitel, Jean-Louis Dits, koupil pivovar v roce 1984. Jako sládek zde pracuje jeho dcera, která vystudovala pivovaření a ekologii. Ve svých 25-ti letech je desátou ženou - sládkem v historii pivovaru.

Pivovar nyní prochází menší rekonstrukcí, ale zařízení je ponecháno původní z roku 1895. Srdcem celého pivovaru je parní stroj o výkonu 12-ti koňských sil, který se nyní spouští dieslovým agregátem. Ještě před deseti lety se topilo uhlím a na jednu várku piva se ho spotřebovalo až jedna tuna.

Dnes se vaří každou poslední sobotu v měsíci, pokud není příliš horko či zima, což se za posledních dvacet let přihodilo pouze jednou. Roční produkce je pouhých 500 hektolitrů a z toho polovina se vyváží do Singapuru a Japonska.

Všechna piva jsou svrchně kvašená a dozrávají v láhvi. Kvasnice se používají dvojího druhu - vločkovité a práškovité - od firmy Lesaffre, která se specializuje na kvasnice pro pekárenský průmysl. Průměrná doba kvašení je 5 dní. Potom se pivo rychle zchladí, přidá se "irský mech" a přírodní koagulanty, které vychytají mrtvé kvasnice. Na závěr pivo zraje po dobu jednoho měsíce v lahvích, kam se přidává jen cukr a využívá se činnosti zbylých kvasnic. Voda se bere ze dvou studní - mělčí ze 7 metrů slouží k technickým účelům, hlubší z 23 metrů dává vodu k vaření piva. Používané chmelové odrůdy jsou Hallertau, Goldings a Styrian. Pivo se nefiltruje ani nepasterizuje. Lahve se používají o objemu 33, 75 cl a 1,5 litru.

Nejstarším vyráběným pivem je Saison de Pipaix s receturou z roku 1785, mírně upravenou na dnešní chutě. Bylo to pivo původně určené pro nádeníky o obsahu alkoholu jen 2%. Dnes se jedná o pivo barvy světlé až jantarové, suché a velmi kořeněné ( anýz, černý pepř, zázvor, sladké a hořké curacao ). Z dalších piv můžeme jmenovat Vapeur Cochonne o obsahu 9% alkoholu s přídavkem koriandru, cikorky a curacaa; Vapeur en Folie, světlé pivo o obsahu 8% alkoholu. Do produkce pivovaru můžeme zařadit i výrobu pivního octa a pivní hořčice.

Přestože je pivovar miniaturní, jedná se o skvost, který je dnes málo k vidění. Vřele ho doporučuji k návštěvě.

Adresa : Rue du Maréchal, 1B et 4, B-7904 Leuze-en-Hainaut (Pipaix)
Telefon : 00.32.69.662.047
Fax : 00.32.69.667.132
Web : www.vapeur.com

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 0 komentářů Komentovat
Vyhledávání