úvod
homepage

Dočesná vytisknout článek

Přidáno: 12. září 2002  •  Autor: Tomáš Kassal
průměrné hodnocení Hodnocení: 3,12 hodnotících Hodnotících: 32 počet zobrazení Zobrazeno: 4215x

Žatecká Dočesná se stává spíše oslavou piva než chmele,
letos se polepšila dokonce o 17 metrů proti loňsku.

Ve velikou pohodu se proměnila letošní žatecká Dočesná, na kterou díky krásnému slunečnému počasí dorazilo kolem pětadvaceti tisíc návštěvníků. Ačkoli Slavnosti chmele v Žatci proběhly klidně, nedá se říci, že by byly nudné. Kde se vypijí hektolitry piva za dva dny, tam nemůže být nuda.

První významná změna proti předchozím letům přišla ještě před zahájením Dočesné, když žatečtí radní rozhodli, že letos se nebude platit vstupné. Loni činilo sto korun, které tak letos návštěvníci mohli utratit za něco jiného, pokud možno lepšího. Asi to bylo většinou pivo některého z jedenácti českých pivovarů, které se na Dočesnou sjely. Druhé pokračování akce, při níž se tvořil had z pivních kelímků, totiž výrazně předčilo loňskou premiéru občanského sdružení Chrámu Chmele a Piva. Proti 104 metrům se nyní vytvořilo 121 metrů, takže se dá Dočesná 2002 charakterizovat jako o 17 metrů piv úspěšnější.

Také druhá změna proti předchozím letům souvisí s pivem. Právě v sídle Chrámu Chmele a Piva na husitské baště, v Muzeu Homolupulů, se konala prezentace a ochutnávka belgických piv, vařených ze žateckého chmele. Postaral se o ni Jan Kočka ze Světa piva, čímž obě sdružení pokračují v praktické spolupráci. Výsledek prezentace? Prodaných asi 150 piv belgické provenience, což je vzhledem ke konkurenci českých pivovarů, odlišné cenové relaci a "ilegalitě" (prodej se konal v podzemních prostorách historické bašty) určitě úspěch.

Slavnosti chmele v Žatci učinily za posledních deset, patnáct let výrazný posun ve svém významu. Dříve byly, v duchu doby, hlavně oslavou česáčů "zeleného zlata". Dnes se staly především místem pití a ochutnávání piva, samozřejmě s doprovodem různých hudebních kapel, občerstvení a pouťových atrakcí. O úzké provázanosti chmele a piva si ale nikdo stále nedovolí pochybovat.

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 0 komentářů Komentovat
Vyhledávání