úvod
homepage

Orval vytisknout článek

Přidáno: 28. srpna 2002  •  Autor: Stephen Beaumont
průměrné hodnocení Hodnocení: 2,23 hodnotících Hodnotících: 35 počet zobrazení Zobrazeno: 7044x

Orval je mezi trappistickými pivy výjimkou. Je to jediné pivo, které se v Opatství Notre Dame d’Orval vaří za účelem prodeje, narozdíl od mnoha značek produkovaných jinými kláštery. Je to jeho anglo-belgický charakter, který jej výrazně odlišuje od ostatn

Anglický prvek udělil Orvalu sládek, který ve staletí trvajícím provozu pivovaru působil jako druhý. První sládek, Němec, dal pivu pro ale neobvyklý chmelově hořký charakter. Již zmiňovaný druhý v pořadí - Belgičan se znalostí britských způsobů výroby piva - zavedl koncept studeného chmelení, kdy je chmel přidáván do piva mezi hlavním kvašením a dokvašováním. Včetně dokvášení v lahvích je ale podroben trojnásobné fermentaci, z nichž jedna probíhá za přítomnosti kvasinek rodu Brettanomyces, případně stejného rodu divokých kvasinek, které se uplatňují při výrobě lambiků, ovšem v tomto případě pečlivě kontrolovaných.

Výsledkem tohoto postupu je pivo, které skvěle hasí žízeň a je lákavé, budící chuť k dalšímu napití - to když je mladé. Po pěti letech je mnohem rozvinutější a téměř “sherrylike” (s chutí připomínající sherry). Mám rád tento ale když je mladý, kdy je výrazná hořkost chmele v plné síle a kultura Brettanomyces se projevuje jako nejméně kontrolovatelná, stejně tak jako později, kdy cukry pomohly rozvinout chuť a vůni Orvalu do mnohem plnější, komplikovanější.

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 0 komentářů Komentovat
Vyhledávání