Konzumace piva zvyšuje riziko vzniku rakoviny tlustého střeva
Dánští vědci zjistili, že riziko vzniku rakoviny tlustého střeva je u pravidelných konzumentů piva v porovnání se zbytkem obyvatelstva více než trojnásobné. Další dánská studie sledovala výskyt rakoviny u pracovníků dánských pivovarů, kteří mají právo na šest malých lahví za den. Výskyt rakoviny u pracovníků pivovarů byl významně vyšší než ve srovnatelné populaci. Autoři studie to vysvětlují nejen účinkem alkoholu, ale i obsahem kancerogenního nitrosaminu. Rakovina se vyskytovala zejména v dutině ústní, v trávicím systému, v respiračním systému, v močovém systému, v tlustém střevě a v konečníku. V České republice se pohybuje spotřeba piva kolem 160 litrů na hlavu ročně, což je světově nejvyšší úroveň. Zároveň se zde nejvíce lidí léčí s rakovinou tlustého střeva. (zdroj: pramenyzdravi.cz)
Hodnocení článku
Pro hodnocení se nejprve přihlašte.
Celkem 0 komentářů | Komentovat |
Vyhledávání