Pivovary v hospodách Královéhradeckého kraje
V posledních letech se obnovila někdejší tradice hospod, kde se vaří vlastní pivo. Pivaři, kteří chtějí ochutnat něco jiného, než je běžně na trhu, taková místa vyhledávají. Takové hospody jsou i lákadlem pro cizí návštěvníky. Hosté nejen že dostanou speciální pivo, které není nikde k dostání, pochutnají si i na specialitách kuchyně a stráví tak příjemný čas ve stylovém prostředí. Například Pivovarská Bašta ve Vrchlabí vaří vlastní pivo Krkonošský medvěd - desítku, dvanáctku, tmavé, ale také třešňové a medové pivo. V sále pivnice se popíjí hned vedle měděných pivovarských tanků. Prohlídky pivovaru tu májí skoro každý den. Provozovna nechybí v nabídce cestovních kanceláří. Minipivovar spolupracuje také s německými cestovními kancelářemi a prohlídky zde dělají i v němčině.. Na objednávku dodávají i pivo v lahvích. Proslulost si rychle získává zámek v Dětenicích na Jičínsku, který se chlubí vlastním pivovarem a středověkou krčmou. Pivo se vaří na otevřeném ohni, scezuje se přes slámu a kvasí v dubových sudech. Návštěvníci si mohou prohlédnout dobové interiéry sladovny, bednárny a varny. Zajímavé jsou také ležácké sklepy a ledárna. Zámek soustředil zajímavé předměty v pivovarnickém muzeu. Majitelé tvrdí, že pivo vaří podle tajného receptu loupeživého rytíře Artura. K pivu krčma nabízí například talíř sušené šunky z divokých prasat krmených bukvicemi, nakládaný hermelín v pikantním nálevu či utopence z místního rybníka. Cyklisté, kteří vyrážejí na výlet do okolí Hradce Králové, si určitě nenechají ujít světlý kvasnicový ležák Bělečský car v bělečském Hostinci U Hušků. Minipivovar vznikl v roce 1994, má kapacitu tisíc hektolitrů ročně. O zvláštní název se zasloužil dědeček manželky majitele, kterému se v hostinci přezdívalo Car. Největší zájem je v letní sezoně, kdy se tady každý den zastavují cyklisté. Oblíbenou zastávkou je i Sousedský pivovar a restaurace v Miletíně, kde návštěvníci mohou dostat desítku Chmelku. Majitel však o větší návštěvy nestojí, sotva stačí uspokojit místní návštěvníky a chalupáře z okolí. (zdroj: Mladá fronta DNES)
Hodnocení článku
Pro hodnocení se nejprve přihlašte.
Celkem 0 komentářů | Komentovat |
Vyhledávání