úvod
homepage

Urpín navzdory konkurzu stále žije vytisknout článek

Přidáno: 18. října 2005  •  Autor:
průměrné hodnocení Hodnocení: 0 hodnotících Hodnotících: 0 počet zobrazení Zobrazeno: 0x
Od předloňského zvýšení spotřební daně se slovenské pivovarnictví potýká až s 15-procentním poklesem prodeje. Na trhu se však nadále drží také banskobystrický Pivovar Urpín BB, který jeho bývalý majitel Pavol Čupka dohnal do konkurzu už před dvěma roky. Roční objem výroby piva se v podniku za poslední tři roky sice snížil ze 150- na nynějších 80-tisíc hektolitrů, ale firma ho už dokáže vařit aspoň s provozním ziskem a netvoří dluhy. Konkurzní správce pivovaru Vladimír Nosko vysvětluje, že pivovar se daří držet při životě díky zvýšení efektivity. Svou úlohu sehrává rovněž vysoký podíl prodeje sudového piva. Až tři čtvrtiny piva prodávají do pohostinství a restaurací a to je vždy ziskovější, než prodávat lahvové pivo přes obchodní řetězce. Správce věří, že pivovar udrží až do prodeje novému majiteli. Ten se však bude moci uskutečnit až poté, když se správci i věřitelům Urpína podaří vyhrát soudní spory o výrobní technologii firmy. P. Čupka ji totiž stihl převést na spřízněné subjekty ještě před vyhlášením konkurzu. Nový majitel bude muset počítat s modernizací pivovaru. Otázka přezaměstnanosti je už vyřešená. Ve firmě pracuje pouze 80 lidí. Bývalý majitel P. Čupka v pivovaru a široké síti obchodů či pohostinství zaměstnával asi 400 lidí. Tyto zařízení a obchody už však správce prodal. Pro největší věřitele, investiční skupinu Penta nebo daňové úřady, se tak zatím podařilo získat jen pár desítek miliónů slovenských korun. (zdroj: openiazoch.sk)
vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 0 komentářů Komentovat
Vyhledávání