Bednáři v Plzeňském Prazdroji mají napilno
Plné ruce práce měli 13.10.2005 bednáři v Plzeňském Prazdroji. Tradiční metodou smolili sudy, ve kterých zraje plzeňská dvanáctka. Ladislav Bešťák je služebně nejstarším bednářem v plzeňském pivovaru. O sudy se stará už padesát let a svojí prací doslova žije. Do pivovaru přišel, aby se vyučil bednářem, a protože se mu řemeslo líbilo, už tady zůstal. Kromě Bešťáka se o údržbu a výrobu sudů stará dalších devět bednářů. K jejich každoroční práci patří i smolení sudů, ve kterých plzeňská dvanáctka zraje. Historie bednářského řemesla v Plzeňském Prazdroji sahá až do devatenáctého století. Plzeňský prazdroj je dnes jediným pivovarem v Evropě, kde ještě toto řemeslo žije. Bednářská parta smolí sudy stejnou metodou, jakou to dělali její předchůdci. Na smolení pracuje celý tým. Nejdříve sudy zbaví staré smoly, kterou vymění za novou, zahřátou asi na dvě stě stupňů Celsia. Sud se pak převaluje, aby se smola dostala do všech pórů. Když bednáři přebytečnou tekutinu vylijí, čeká je poslední fáze smolení. Asi deset minut sud kutálejí, aby se smola rovnoměrně rozlila. Bednářská dílna byla v minulosti součástí každého pivovaru. V Plzni ji postavili hned s novým pivovarem. V roce 1892 v ní pracovalo sto padesát bednářů, dnes je jich deset. Bednářské povolání ale nemohl dělat každý. Nesměl se jím živit například syn kata nebo metaře. Bednářský učeň musel být synem počestných rodičů. (zdroj: Mladá fronta DNES)
Hodnocení článku
Pro hodnocení se nejprve přihlašte.
Celkem 0 komentářů | Komentovat |
Vyhledávání