úvod
homepage

Kazachstán VI. vytisknout článek

Přidáno: 16. srpna 2002  •  Autor: Radek Hybel
průměrné hodnocení Hodnocení: 2,51 hodnotících Hodnotících: 27 počet zobrazení Zobrazeno: 4141x

Další pokračování oblíbeného seriálu o Kazachstánu



Bamberg

Tak jsem se opět po nějaké době dostal k pivu, tentokráte bráška "pšeničného Bamberga" - originalnoe. Je to opět linence z Německa. Pivo je světlé s dobrou pěnou, voní jako normální pivo což nesvědčuje tomu, že by jsem si mohl pochutnat.-:) A skutečně, světe div se, to pivo opravdu není špatné, takové německé. Škoda jen, že jich tady nemám více, abych mohl ozkoušet, jestli také nezradí po dvou a více porcích. No a jak si tak popíjím, zdá se, že nezradí. Dokonce ho nejdu ani vylejt, což už je pro pivo zakoupené v Kazachstánu docela dobrá pocta. Je v té lepší polovině. Sladovitost je 11,5% a alkoholu 4,2%. Je to dobré pivo, určitě ho doporučuji za zkoušku.

Kergulan - Porter

Tak máme tu opět jednu lahůdku, je to pivko o sladovitosti 20% a obsahu alkoholu pouze neuvěřitelných 6,2%. Tak na tenhle zázrak se opravdu těším. Je to opět světlé pivko s méně stálejší pěnou, ale naprosto pohodovou vůní, což bych u piva takovéhoto kalibru v takvovýchto končinách rozhodně nečekal. Sem s ním. Pivo je to sladké a opravdu velmi silné. Dovolil bych si to přirovnat k našemu Primátoru 21%, ale o podobnosti chuti by se jistě dalo ještě polemizovat. Nicméně co je velmi důležité, že v ústech po požití nezústává opravdu nic, čeho by se člověk musel před bát. To pivo je i v "dojezdu" naprosto čisté. Nezle jinak, než toto pivo doporučit, jako lahodný zákusek, např. po dobrém beraním šašliku.

Staraja bašnja - legkoe pivo (lehké pivo - po česky)

Tak jak freón kazachstánskou ledničkou, která mě chladí pivo, tak proudí alkohol hlavou. Je potřeba trochu zmírnit tempo a tak tu máme jeden exemplář pro nealkoholiky, a snad i abstinenti by si mohli dát. To to pivo jsem na kazažském trhu opravdu nečekal, předpokládám, že zde zastupuje obdobu českého pita a pijí ho zde pouze profesionální řidiči, o čemž výzmnamně pochybuji. Ty mají radši levnou vodku. No, ale je to tu a pojďmě do něj. Je to pivo se sladovitostí 8% a obsahem alkoholu 2,8% alkoholu. Naposledy jsem takovéto pivo pil ve Švédsku a musím říct, že v zemi, kde je v podstatě legální prohibice, to nebylo zas až tak špatné pivo. Tak se pojďme podívat jak takové pivo může chutnat ve státě, kde je alkohol jedním z pilířů stability státu. Pivo je světlé, ale na osmičku jsem ho čekal světlejší. Pěna padá poměrně rychle, pivo jako jeho silnější bratříček nemá žádné prapodivné zápachy. No na chuti je opravdu znát, že sládek se zrovna nepředal (údajně je to český sládek Zdeněk Fousek, nebo tak nějak. Ať se mi raději ozve, jestli jsem zkomolil jeho jméno psané v azbuce) . Nicméně není to hrozné. V porovnání s jinými se to dá pít a o tom to je ... (Ne)doporučuji. Je to pouze otázka, jak mnoho chcete pít. Rozhodně bych si to dokázal představit, že bych tím zapíjel levnou vodku. Ale to místí nedělají (tradice to nedovoluje).

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 0 komentářů Komentovat
Vyhledávání