České pivovary nahrazují mírně klesající tuzemskou spotřebu exportem
Podle ČSPaS by měla být spotřeba piva na hlavu v ČR stejná jako loni – tedy 160 litrů na obyvatele, ale 20 litry už přispějí turisté. Mírně klesající zájem Čechů o jejich produkci si pivovary čím dál častěji vynahrazují vývozem. Česko je mezi deseti největšími exportéry na světě, první příčku drží Mexiko. Za prvních šest měsíců letošního roku se vývoz zvýšil o pětinu, na téměř půldruhého milionu hektolitrů. Na celkové výrobě se podílí vývoz už skoro 16 %, což je dvojnásobek světového průměru. Největší odbyt má české pivo tradičně v Německu, kam míří přes třetinu celkového vývozu, dále pak Slovensko, Británie a Spojené státy. Na export se poslední dobou razantně vrhly i malé pivovary. Jsou měsíce, kdy některé z nich vyvezou téměř všechnu svou produkci, jako se to stává Lobkowiczkému pivovaru ve Vysokém Chlumci. Naopak podíl velkých společností na exportu klesá. I tak co do objemu zůstává největším vývozcem Plzeňský Prazdroj, Staropramen a Budějovický Budvar. Za hranicemi chutnají především ležáky – je jich osm z deseti lahví. Do vývozu českého piva se navíc nepočítá licenční výroba, která je rozvinutá třeba na Slovensku. Celkem by se domácí produkce piva v roce 2005 díky exportu měla zvýšit zhruba na 19 milionů hektolitrů, což by byl nejlepší výsledek za poslední čtvrt století. Do poloviny roku z toho české pivovary zatím uvařily necelou polovinu, ale silnější letní měsíce budou až v celoroční statistice. Češi na rozdíl od zahraničí pijí hlavně výčepní piva, ležáků asi třetinu. Výrazně v poslední době roste prodej nealkoholických piv, která v pololetí vyšplhala přes procento. Rozdíl je i ve způsobu pití piva. Zatímco za hranicemi dominují lahve, v Česku se chodí více na pivo do společnosti. (zdroj: MF Dnes)
Hodnocení článku
Pro hodnocení se nejprve přihlašte.
Celkem 0 komentářů | Komentovat |
Vyhledávání