úvod
homepage

Co se pije v Uruguayi ? vytisknout článek

Přidáno: 14. srpna 2002  •  Autor: Luboš Veselý
průměrné hodnocení Hodnocení: 2,86 hodnotících Hodnotících: 46 počet zobrazení Zobrazeno: 6055x

O své zkušenosti s místním pivem se dnes s vámi podělí Luboš, který v Uruguayi žije již čtvrtým rokem.

Slíbil jsem napsat něco o místním pivu a vínu. Mám-li si mezi těmito dvěma nápoji vybrat, jednoznačně zvolím víno, dle mého názoru patří některé druhy k tomu nejlepšímu, co se ve světě produkuje.

Existuje řada vinic v okolí Montevidea i ve vzdálenějších oblastech, hlavně na severu země. Za nejlepší považuji červené víno od firmy Pisano - odrůdy Cabernet Sauvignon a Tannat,maličko horší je směs obou odrůd Sangre de Toro (Býčí krev). Tyto dvě odrůdy se vyskytují i u všech ostatních výrobců, většinou v horší kvalitě. Dalším producentem dobrého červeného vína je Castel Pujol (resp. Juan Carrau podle majitele), především víno Tannat de Reserva je fantastické, i když poněkud dražší. Kromě tohoto druhu vyrábí levnější, ale dobrá vína Tannat Las Violetas, Merlot nebo Cabernet Sauvignon. Třetím vynikajícím producentem je firma Stagnari, opět odrůdy Tannat a Cabernet. Ostatní výrobci jsou horší, dá se pít Santa Rosa nebo Los Cerros de San Juan, méně už např. Calvinor.

Bílá vína jsou rovnež dobrá, nejlepší asi od Castel Pujol (sladší Sauvignon Blanc nebo přírodní Chardonnay) a Pisano (Trebbiano Toscano,Torrontes nebo Virgen Verde). Růžová vína už mě tolik neberou, ale pít se dají. Cenově jsou vína poměrně drahá v porovnaní s Argentinou. V obchodě přijde sedmička dobrého červeného nebo bílého (Pisano, Castel Pujol apod.) na 70-80,- UYP (pesos), což je 5,5 - 6,5 USD, přímo ve sklípku (asi 30km od Montevidea) se dá Pisano pořídit za 55,- UYP, takže se občas vyplatí pro větší množství zajet tam.

Dražší vína jako Tannat de Reserva stojí v obchodě 105,- UYP, ve sklípku asi 80,-, ale stojí za to . Nejlevnější vína přijdou v obchode na 30,- UYP (sedmička) nebo krabicová litr za dvacku (daji se pit, lepší než uruguayská jsou v krabicích chilská (Concha y Toro) nebo argentinská z oblasti Mendozy. Minule jsem psal o nápoji zvaném Medio y Medio, půl sekt půl bílé víno, je to dobré, cenově láhev kolem 40-45,- UYP (název Hector Faraut), nejlepší Roldo´s za 55,- UYP.

Sekt je dost drahý, uruguayský nic moc, nejlepší z Chile Concha y Toro nebo Cuvee Mumm, cena je však slabší (přes 100,- UYP za láhev), takže nakupujeme v bezcelní brazilské zóně za 4,- USD láhev. Sekt má však odlišné označení od našeho, místní brut je na úrovni našeho demi secu, místní demi sec je trochu sladší než náš, našemu brutu odpovídá tady extra brut. Chilský sekt je vyborný, do naší Bohemky mu však kousek chybí.

Tak tolik k vínu. Pivo je docela dobré, určitě lepší než v okolních státech, dalo by se říci, že mě kvalita mile překvapila. Jediným nedostatkem je malé zastoupení točeného piva - vyskytuje se prakticky jenom v síti hospod Pasiva, třetinka přijde skoro na 2,- USD. V ostatních hospodách je pivo lahvové, příjemné jsou litrové láhve.

Uruguayci pivo moc nepijí, takže občas dochází k roztomilým kontrastům, kdy přede mnou stojí litr piva (často ne první) a před skupinou 12 uruguayských studentů dva litry a 12 skleniček. U nás by je z hospody za podobnou neúctu vyvedli.

Nejběžnější značkou je Pilsen, je dobré, v létě vychlazené přijde vhod. Nejlepší značkou je Patricia, spíše se podává mimo Montevideo v blízkosti pivovaru, údajně se vyrábí podle české receptury a je to znát. Luxusnějším a velice dobrým pivem je Zillertal, pravděpodobně vyráběný podle německé technologie (v litrových lahvích málo, spíše 2/3). Třetím podle kvality je Pilsen, pak asi Prinz, nejhorší jsou Nortena a Doble Uruguaya, ta se dá pít jenom v největší nouzi. Problémem je trochu cena, litr v hospodě stojí od 35 do 50,- pesos, což mně přijde dost (i když v porovnání s třetinkou coly za 20,- je to trochu relativní), v krámě stojí asi 18,-, takže obchodní marže je přímo zlodějská. Plechovka místního piva přijde v krámě na 8,- UYP.

Zahraniční piva se prakticky v hospodě nepodávají, maximálně v plechovkách Guiness, Heineken apod, v krámě je řada piv dánských nebo německých. České pivo neexistuje, já si ho občas objednám od zásilkové firmy z Dánska, vyjde levněji než když si ho objednám od nás!! Občas služebně zajedu do bezcelní zóny a soukromě přikoupím holandské nebo belgické pivo za 8,- USD karton. Ještě k točenému pivo - je tady jedna hospůdka, kde se podává pivo v klasických tuplácích za 40,- UYP, německá hospoda Bremen, pivo je sice místní, ale dobré a v těch tuplácích to chutná jinak než v láhvi. Tyto tupláky však bývají zaprášené, protože slouží jenom pro Čechy a Němce, místní nechápavě zírají a cucají pivo z třetinek.

Typický uruguayský tvrdý alkohol neexistuje, vyrábí se tady různé rádoby whisky, pravá skotská je v obchodech neskutečně drahá (Johnnie Walker Red za 250,- UYP litr, Black za 520,- UYP) a tak všichni houfně jezdí do Brazílie do městečka Chuy (bezcelní zóna), kde stejná láhev vyjde na 11,- USD. Nejoblíbenějším nápojem Uruguayců je maté, resp.yerba (směs bylin podobná čaji), když se chceš pos..., vřele doporučuji, jinak radím se tomuto nápoji vyhnout. Na ulicích se od rána do večera pohybují lidé držící v podpaží termosku s vodou a v druhé ruce nádobku zvanou maté a takovou trubičkou z ní vytahují směs - yerbu. Zvláště v horku to musi být super. Já je občas podezřívám, že kromě yerby tam mají čistý líh nebo nějakou drogu, soudě tak podle jejich chovaní.

Takže tolik asi k nejoblibenejším nápojům místních lidí a Evropanů. Příště zase dám něco dohromady a ozvu se.

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 1 komentář, poslední komentář: 04.02.2009 15:49 Komentovat
moje hodnocení vlasta.kopejda04.02.2009 15:49
hodnotil jsem Tvoje zkušenosti s vínem a pivem v Uruguai. Chtěl bych kontakt na Tebe.
Vyhledávání