úvod
homepage

V Hradeckém kraji ještě pracuje deset pivovarů vytisknout článek

Přidáno: 29. července 2005  •  Autor:
průměrné hodnocení Hodnocení: 0 hodnotících Hodnotících: 0 počet zobrazení Zobrazeno: 0x
Mapa pivovarů v Královéhradeckém kraji je stále ještě velice pestrá. Vedle větších provozů, jako je pivovar v Náchodě, který vyrábí přes 100 tisíc hektolitrů piva ročně, v kraji působí i menší producenti chmelového moku. Poslední novinkou na pivovarském trhu v kraji je pivo z Dobrušky. Tam se podařilo obnovit tradici pivovaru, který přestal vařit pivo v roce 1995. Rampušák před několika dny začal opět z čepu téct. Pivo z Dobrušky je na čepu od července. Začalo se vařit zhruba od května. Pivo je ale k dostání zatím pouze v místních restauracích. Největší pivovar v kraji je v Náchodě. Loňský výstav piva činil více než 140 tisíc hektolitrů. Náchodský pivovar nabízí nejširší sortiment piv na českém trhu. Pivovar nabízí ve svém sortimentu devět druhů piv. Mezi nimi produkuje také jedinečný svrchně kvašený pšeničný kvasnicový Primátor Weizenbier nebo čtyřiadvacetistupňový náchodský Primátor Double. V náchodském okrese vaří pivo Opat ještě v pivovaru v Broumově. Roční výstav se tam pohybuje kolem 30 tisíc hektolitrů piva. V Hradci Králové v roce 1999 skončil největší pivovar v kraji. Ještě v roce 1992 dokázal hradecký pivovar vyrobit 300 tisíc hektolitrů piva. Pivovarský areál se nyní mění v nové sídlo krajského úřadu. V Hradci působil také malý pivovar v restauraci U Zezuláků. Ani tam se ale už pivo nevaří. Tradici vaření piva v Hradci se snaží udržet Milan Rambousek, který vaří své pivo na Velkém náměstí. Mezi větší pivovary, které v kraji fungují, patří ještě pivovar v Trutnově či v Nové Pace. Malé pivovárky nabízejí originální pivo, jež zájemci ochutnají pouze na místě. Mezi takové výrobce patří zámecký pivovar v Dětenicích. Zdejší pivo si mohou dát pouze návštěvníci dětenického zámku, nikam ho nevyváží. Slouží k místní konzumaci. Je to unikát vyráběný původní metodou. Vaření piva probíhá na otevřeném ohni, scezuje se přes slámu, kvasí v dubových kádích a leží v dobových ležáckých sudech. Dětenické pivo si zachovalo prastarou chuť, tak jak chutnalo našim předkům. Osm let už vaří pivo v Sousedském pivovaru v Miletíně. Tamní mok si mohou dát pouze zákazníci v restauraci sousedící s pivovarem. Vaří se desítka Chmelka, výjimečně zde ochutnáte také dvanáctku Pytláka. Nefiltrované pivo Car nabízí restaurace s minipivovarem U Hušků v Bělči nad Orlicí. (zdroj: Mladá fronta DNES)
vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 0 komentářů Komentovat
Vyhledávání