úvod
homepage

Degustace českých piv v Denveru vytisknout článek

Přidáno: 28. července 2002  •  Autor: Stephen Beaumont
průměrné hodnocení Hodnocení: 2,88 hodnotících Hodnotících: 16 počet zobrazení Zobrazeno: 4536x

Velký Americký Pivní Festival, který proběhl letos koncem září je pochopitelně oslavou amerických piv. I tak se tentokrát podařilo během provozní pauzy ochutnávat něco jiného. Díky pivnímu příznivci z Prahy, Honzovi Kočkovi, jsme já a spousta dalších měl

Ochutnávali jsme tři piva regionálního pivovaru Bernard, který najdete nedaleko moravských hranic. Sváteční Ležák má v aroma téměř vanilkovité tóny a pevné, přiostřené tělo s kořenitými a bylinkovými tóny a vysušený konec. "Ox", speciální vícestupňové pivo s etiketou, na kterou by byl hrdý letecký i kosmický průmysl, se vyznačuje bohatým bylinným aroma a velkým sladovým začátkem, ale zvlášním způsobem se na jazyku promění na suchý až skoro neexistující konec.

A konečně Černý Ležák, nesuchý, pražený a lehce kávovitý světle mahagonový ležák, báječně vyvážený s jemně zemitým koncem.

Samson, další pivovar z Českých Budějovic, k nám přišel prostřednictvím vynikajícího ležáku Premium s 4,9% obsahu alkoholu se začátkem chuti čerstvého obilí v jarním větru a okrouhlým, pevným a provoněným tělem. Toto pivo, ochutnávané jako třetí v pořadí jednoznačně obsadilo výsadní místo dne.

Černá Hora, pivovar z vesnice stejného jména nabídl svůj Ležák, se sladovým akcentem, který přechází v přetrvávajícím konci v poměrně ostrý. (jeden z ochutnávačů poznamenal, že pivo "přehání své uvítání" a s tímto komentářem se všichni plně ztotožnili). Z Černé Hory byl také Kvasar, medové pivo s nádechem pohanky v aroma a nasládlým tělem, kterému jaksi chyběla rovnováha.

Ze Svijanského pivovaru jsme ochutnávali pivo Svijanský Kníže, nepasterizovaný ležák s 5,5% alkoholu a velkou komplexitou. Aroma je nesuché a lehce květinové, předznamenávající tělo, které je lehké a provoněné na začátku, bylinkové a chmelové v těle a suché a jen trochu kořenovité na konci. Svijanský Kníže byl dalším vysoko hodnoceným pivem dne.

Bohužel o Svijanské Kněžně se to samé říci nedá. Svijanská Kněžna je oranžovo-hnědý ležák s nádechem kávy na špičce a sladkým, karamelovým tělem.

Maličký pivovar Hols ve Vratislavicích poskytl ležák Konrád, lehce nasládlé pivo s nízkým aroma a poměrně jednoduchou chutí vedoucí k mírnému konci. Bylo to sedmé ochutnávané pivo, což je možná důvod malého dojmu, který zanechalo, ale i na poměrně chutné pivo se nám zdálo, že nemohlo v celkovém charakteru nabídnout příliš.

O něco lepší bylo Kondrádské černé, jantarově zabarvené pivo se sladkým sladovým aroma a nádechem pražení, taninu a chmelového listu v těle.

Baron Trenck je velký sladový ležák s 6% alkoholu od Starobrna, významného českého pivovaru s více než stoletou historií. Jeho chuť začíná sladce a sladově, ale uprostřed se vydá na cestu plnou chmelu s komplikovaným nádechem karamelu a slabounké dřevitosti. Jako protiklad sladovým tónům těla se konec mění na dost suchý a tak výborně dokončuje chuťové proměny.

Starobrno také dodalo Červeného Draka, další silné pivo s 6%, tentokrát s přídavkem bylin. Zvláštní růžově-zlatý Červený Drak se chlubí nádherně komplikovaným aroma s tónem bylin a černého pepře, a nasládlým tělem zdůrazněným nuancemi koření, máty, pepře a trochou hřebíčku. Nesuchý konec nabízí "prašný" bylinný charakter s nádechem poměrančového květu. Obě piva Starobrna měla na mém žebříčku značný úspěch.

Poznámka:Kdo se chce procvičit v anglickém jazyce, může si přečíst originální verzi.

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 0 komentářů Komentovat
Vyhledávání