Rýmařovský minipivovar skončil, Kopřivnice se prodává
Majitelé malých pivovarů nemají lehký život. Vydělávat na vaření piva v malém je složité. Ještě před rokem vařily v kraji pivo čtyři malé pivovary. Před dvěma týdny k nim sice přibyl jeden nový ve Štramberku, jenomže v lednu skončil s pivovarnickou živností Jiří Bobek v Rýmařově, kopřivnická firma otce a syna Vaňkových je na prodej a hlučínský pivovar skončil s prodejem lahvového piva v hypermarketech. Dle slov kopřivnického sládka Vaňka seniora, se rozhodli pivovar prodat nikoliv proto, že se by se v Kopřivnici neuživil, nýbrž proto že syn neotevřel plánovanou hospodu a otec sám na vaření i prodej piva nestačí. Kopřivnický minipivovar vaří měsíčně v průměru půldruhého až dva tisíce litrů piva, dodává pravidelně do tří místních hospod a přes léto jeho odbyt zvyšují chataři a chalupáři, kteří si jezdí pro soudky. Zda v městečku výroba piva zůstane, není jisté. Zatímco osud kopřivnického piva je ve hvězdách, Rýmařov o své pivo Excelent už přišel. Město totiž počátkem roku prodalo hotel a restauraci, jejíž je pivovar součástí, havířovské firmě KPPR.Až do loňska se tu vařilo ročně asi 500 hektolitrů, které se rozvážely ještě do dvou či tří okolních hospod a v létě na koupaliště. Noví majitelé určitě chtějí výrobu piva obnovit, ale zatím nedokáží říct, jestli to bude letos, nebo později. Nájemcem v rýmařovské pivovarské restauraci a hotelu stále zůstává Jiří Bobek, který tu pivo až do letošního ledna vařil, skončil ale ještě před prodejem pivovaru novým vlastníkům. Dle jeho slov se to ale nevyplácelo, léta bylo vaření piva ztrátové. V Rýmařově o Excelent nebyl moc zájem a dál to prostě už ekonomicky nešlo utáhnout. Naopak Vít Lanča z hukvaldského minipivovaru je překvapen, jak se naše pivo u hostů chytlo. Ani ne tak mezi místními jako mezi turisty. Loni se zde vyrobilo necelých 400 hektolitrů. Nejzkušenějším malým pivovarníkem v Moravskoslezském kraji je Leonard Plaček z Hlučína, který v bývalém městském pivovaru vaří pivo už dvanáctým rokem. Tomu se předloni podařil husarský kousek, když se svým pivem Avar prorazil do prodejní sítě hypermarketu Tesco. Letos na jaře ale spolupráci s Teskem skončil, poté, co snížili zálohu na lahev, už to nebylo únosné. Dnes dodává své pivo prostřednictvím velkoskladu do několika restaurací hlavně na Opavsku a Ostravsku, malé množství vozí do Německa. (zdroj: Mladá fronta Dnes)
Hodnocení článku
Pro hodnocení se nejprve přihlašte.
Celkem 0 komentářů | Komentovat |
Vyhledávání