úvod
homepage

Chilské pivo vytisknout článek

Přidáno: 25. července 2002  •  Autor: Radek Hybel
průměrné hodnocení Hodnocení: 2,91 hodnotících Hodnotících: 37 počet zobrazení Zobrazeno: 6570x

Tento článek pojednává o kvalitě chilského piva. Rozhodl jsem se ho napsat, protože pivo považuji za jednu z nezbytných potřeb českého turisty na cestách kolem světa, a pro ty, kteří se náhodou budou chtít do Chile podívat, může být tento článek návodem j

Pivo se větším množství množství začalo vyrábět a konzumovat začátkem sedmdesátých let, a jak jsme se měli možnost doslechnout přímo v Chile, tak to bylo i z důvodu ne zrovna moc kvalitního vína, které se tu dobu v Chile produkovalo. Toto mělo za následek, že producenti vína začali své produkty vyrábět lépe a kvalitněji, tak aby se opět konzumace vína vrátila tam, kde byla před rokem sedmdesát. To se opravdu podařilo, ba dokonce chilské víno je dnes tak kvalitní, že jihoamerický, tak i severoamerický trh museli opustit takový producenti jako jsou Francouzi a i v Evropě již dnes nemají pozici jistou. (Chilská vína seženete třeba v Tescu) Ale zpět k pivu. Nicméně v Chile se pivo pije a musím říci, že pro mě bylo velmi milým překvapení, jak dobrou má kvalitu.

Chilské pivo (cerveza) se vyznačuje vyšším stupněm obsahu alkoholu než pivo české a menší sladovitostí. Tak jako je to "moderní" ve vyspělém světě a u nás bohužel začíná být také, ani v Chile se nedozvíte, kolika stupňové pivo vlastně pijete, protože tato hodnota se na etiketách neuvádí. Orientovat se tedy můžete podle názvu, tak jako např. u nás je Gambrinus prodáván s obchodním názvem "Desítka" a "Premium".

Cena Chilských piv není zdaleka pro našince tak hrozná, jen si je potřeba vybrat, kde pivo zakoupíte, protože cenové rozdíly jsou propastné. Tak např. 1 litr běžného piva si můžete v supermarketu zakoupit již od 350 pesos (cca17 Kč,-), tak potom 0.33 l stejného piva naleznete u benzínové pumpy nebo ve "špatné" restauraci i za 700 pesos !!! (cca 35 Kč,-). V supermarketech je dále potřeba si dávat pozor na zálohy za láhve. Ty se obchod od obchodu mohou lišit, zálohují se především láhve od obsahu 0.5 l a výše. Záloha na 1l láhev mě taky přišla na 400 pesos (cca 20 Kč). Zajímavé jsou též balení ve kterých se pivo prodává. Plechovky jsou ve velikostech 0.33 a 0.5 l, láhve pak 0.25, 0.33, 0.5, 0.6, 0.7 a 1 l. Všechny láhve pak mají šroubovací uzávěr.

U některých značek si nepamatuji přesný obsah alkoholu, protože jsem myslel, že si je najdu na internetu, ale bohužel tuto není zatím možné, protože se mi nepodařilo objevit stránky chilských pivovarů, proto uvádím tyto hodnoty jen jak jsem si je přibližně zapamatoval.

A teď již k vlastním pivům.

Cristal- nejprodávanější chilské pivo. Jeho výskyt můžete zaznamenat po celé Chile od severu na jih. Je to pivo světlejší barvy, asi jako naše krušovická desítka, celkem příjemné chuti, nezanechává v ústech po požití takový ten alkoholický ocas. Obsah alkoholu je 4,2 %. Nikdy nikomu z nás po něm nebylo zle ani ráno nebolela hlava. Chuťově bych ho přirovnal k pivu Staročech.

EscudoEscudo - pivo pocházející ze stejné stáje jako pivo Cristal, avšak honosící se značkou "lager" tedy ležák. To také potvrzuje jeho tmavší barva, obsah sladu a alkoholu, který činí myslím 5,3%. Je výraznější chuti, přirovnal bych ho asi k benešovkému Ferdinandu, ale desítce.

Austral - pivo je vařeno ve městě Punta Arenas na jihu Chile. Toto pivo není k dostání po celé zemi, jeho nejsevernější výskyt jsme zaznamenaly cca o 1200 km severněji ve městě Puerto Mont. Pivo je chuťově a barvou velmi podobné pivu Cristal, je však o málo výraznější. Obsah alkoholu je stejný jako u piva Cristal.

Chilská piva

Imperial - pivo pocházející opět ze stejné stáje jako pivo Austral. Je to v podstatě takové jihochilské Escudo. Má velmi podobný charakter chuti, barvy i obsahu alkoholu. Dobré pivo.

Baltika, Becker - druhá nejhorší piva, která jsem v Chile pozřel, ne však nepitelná. Jsou to piva velmi světlé barvy s obsahem alkoholu okolo 4.5 %. Chuťově jsou to takové lepší Heinekeny. Ani se mi pořádně nepodařilo zaznamenat, zdali se opravdu jedná o původní chilská piva, protože Becker by mohla být americká značka a Batlika je pivo ruské. Pivo Baltika je např. sponzorem mezinárodního hokejového turnaje Baltika cup.

Royal Guard - Nejhorší piva, která jsem v Chile pozřel, zde již nepíšu že nepitelná. Popis v množném čísle naznačuje, že nepopisuji pivo jedno, ale dvě. Jedná se něco jako o verze desítka a dvanáctka. Pivo je takové nasládlejší chuti a má dost cítit takový ten alkoholický ocas. Opravdu není o stát, ale oproti kolumbijským pivům, které jsem konzumoval v letadle je to pořád pohoda.

Chilská piva

Maracaibo - černé chilské pivo. Má snahu o výraznější chuť, avšak chilská černá piva nejsou tak sladká, jako to známe např. u Domažlického purkmistra nebo Pardubického portera. Svojí sladkostí se rovnají asi tak černému pivu z Velkých popovic. Obsah alkoholu se pohybuje nad hranicí 6.5%, takže pozor na větší množství. Je to dobré pivo.

Morenita - řekl bych že se téměř neliší od piva Maracaibo.

Dorada - pivo se sice honosí přívlastkem "PILSENER", ale tento přívlastek používá ve světě hodně piv, aniž by se jen svou chutí tomuto přívlastku přiblížily. Neříkám, že je to špatné pivo. V chuťově je naprosto srovnatelné s Cristalem nebo Australarem, má však o něco vyšší obsah alkoholu okolo 5%.

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 0 komentářů Komentovat
Vyhledávání