úvod
homepage

Kazašské pivo V vytisknout článek

Přidáno: 18. února 2002  •  Autor: Radek Hybel
průměrné hodnocení Hodnocení: 2,55 hodnotících Hodnotících: 30 počet zobrazení Zobrazeno: 4714x

Kazachstánské pivo I, pak II, na to III, minule IV.....ano, ano dnes V. Naposled:)

Araj - Jantaroe
Pivo minimálně zajímavého názvu. Nevím přesně, co zde znamená to značení, ale na etiketě se nachází číslo sedm. Je to nějaké značení, kterým místní pivovary přiznačují svoje piva (viz. např. Sem Boček), ale obsahu sladu či alkoholu to neříká zhola nic, jako např. u švédských piv. Spokojme se s tím, že to je světlé jedenáctka. Ihned po otevření byla cítit silně chmelová vůně. Pivo má tmavší barvu, avšak po nalití dosklenky se silná chmelová chuť mění na nasládlou, ne zrovna moc příjemnou chuť, která by jako už napovídala, že zde bude nějaký problém. Po prvním loku je jasné, že opět piju to méně kvalitnější (nebo snad mě méně chutnající), klasické nasládlé kazachstánské pivo, po kterém opět moje ústa trpí nepříjemným pocitem jak po opici a to i přesto, že obsah alkoholu činí pouze 4% obj. Mimochodem je to novinka, kterou vyrábí ve městě Lisakovsk.

Araj - Klassičeskoe
Další pivo ze stáje Araj. Na etiketě má číslo jedna, nejsem si jist, že by to byla jednička stáje. Je to opět světlé pivo a o něco světlejší než jeho předchůdce. Pěna je trochu bohatší a opět ta vůně, co hlásí něco nedobrého, i když ne tak silná. No, nebudu dlouho chodit kolem horké kaše. Je to o něco menší "sračka"(slova autora-pozn. redakce) (že už to tak musím napsat) než Jantarnoe, neudržuje se v ústech tak dlouho ta nepříjemná alkoholová chuť. Taky novinka z Lisakovska. Mám ten pocit, že novinky se moc nedaří. Sladovitost 11°, obsah alk. je 4% obj. Víc už ho nechci ani vidět. A etikety, ty maji přidělaný snad asfaltem. :-(

Corona Altau - originalnoe svetloe
Nevěděl jsem ani jak mám napsat ten název, protože všiměte si poslední věty u následujícího piva Kazachstanskoe 16°. Já mám ten pocit, že tahle etiketa je popsaná jenom kazachstánsky. Nicméně se jedná opět o pivo number one, což nevěští vůbec nic dobrého, protože všechny tyto piva jsem zatím jenom pouze ochutnal a pak vylil. Ochutnal jsem maximálně tak půl láhve. Světlé pivo, opět poněkud tmavší barvy a po nalítí do sklenice opět ta známá nasládlá vůně, která zrovna tak jako značka "number one" neveští nic dobrého. Musím říci, že i tohle pivo nemá moc problémů s tím, že v ústech zůstávají ty nepříjemné pachutě a pocity, a rozhodně nechci mluvit o tom, že by mi to pivo nějak moc chutnalo. Rozhodně je opět mezi kazachstánskými pivy lepší výběr. Je to novinka a já jako výrobce bych se asi moc rozmýšlel, jestli bych uváděl právě takovéhle novinky na trh. Sladovitost 12°, obsah alk. je 5,2%, což je skutečně znát. :-(

Kazachstanskoe 16°
Tak na tohle jsem se obzvláště těšil, protože název představuje vlastní zemi původu a navíc je to první tmavé pivo, které budu v Kazachstánu pít. Na etiketě je uvedeno, že se jedná o tzv. temné pivo, a po nalití do sklenice zjistíte, že se skutečně nejedna o to klasické černé pivo, jak ho známe z čech. Při přivonění je poměrně dost cítit alkohol, vůně je sladká a pěna z piva zmizla jen to hvízdlo. Jinak pivo rozhodně nemá špatnou chuť, ta je výrazně karamelová a hořká, spousta našich černých piv s menší sladovitostí ne sladčích (např. černé Velké Popovice). V ústech nezůstává nic nepříjemného, nelze jinak, než toto pivo doporučit, jako spestření ze zdejšího ne vždy nejlepšího sortimentu. Sladovitost 16°, obsah alk. je 6,1% obj. Pivo patří do rodiny piv Korona Altau a je to národní kazachstánské pivo.

Alatau 15°
Tak další vzorek z manufakury Korona Altau, na který se strašně těším, protože jsem jsem vrátil z fotbálku a mám žízeň jako trám. Hned po nalití opět ta nepříjemná nasládlá vůně, ale toto světlé pivo rozhodně nebylo tak špatné. Chutí je dost podobné Kazachstanskomu 16°, k českému nenalézám přirovnání . I přes to že je v něm 5,6% alkoholu, na jazyku nezůstává nijak dlouho nějaký nepříjemný pocit. No, abych nekecal, něco na tom jazyku přece jen zůstalo, taková malinká kyselost tam cítit je , ale rozhodně nic, co by odrazovalo toto pivo doporučit minimálně na zkoušku.

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 0 komentářů Komentovat
Vyhledávání