Chmelnic ubývá
Pěstitelé chmele, suroviny nezbytné k výrobě piva, letos zřejmě opustí část starších chmelnic. Milovníci zlatavého moku ale nemusejí truchlit, chmelu na výrobu jejich tekutého chleba je i tak dost a ještě se vyváží. Důvodem snížení ploch chmelnic je jejich vysoké stáří. V Česku mají průměrně 17 až 18 let, optimální však je věk do 12 let. Stáří nemá vliv na kvalitu chmele, spíše na výnosovost chmelnic. Chmelnice u nás vloni zabíraly plochu 5838 hektarů, letos to bude o něco méně. Česká republika se s touto výměrou udržuje ve světě na třetím místě za Německem a Spojený mi státy. České pivovary ale často dávají přednost dováženému chmelu. Zahraniční chmel je méně kvalitní, ale levnější. Podíl českého chmele v českém pivu je asi 46 až 50 %. Z chmelu se vyrábí nejen nápoj, bez kterého si většina Čechů neumí život představit, ale využívá se třeba při výrobě léčiv a potravinových doplňků. (zdroj: Deníky Bohemia)
Hodnocení článku
Pro hodnocení se nejprve přihlašte.
Celkem 0 komentářů | Komentovat |
Vyhledávání