úvod
homepage

Chmelnic ubývá vytisknout článek

Přidáno: 28. dubna 2005  •  Autor:
průměrné hodnocení Hodnocení: 0 hodnotících Hodnotících: 0 počet zobrazení Zobrazeno: 0x
Pěstitelé chmele, suroviny nezbytné k výrobě piva, letos zřejmě opustí část starších chmelnic. Milovníci zlatavého moku ale nemusejí truchlit, chmelu na výrobu jejich tekutého chleba je i tak dost a ještě se vyváží. Důvodem snížení ploch chmelnic je jejich vysoké stáří. V Česku mají průměrně 17 až 18 let, optimální však je věk do 12 let. Stáří nemá vliv na kvalitu chmele, spíše na výnosovost chmelnic. Chmelnice u nás vloni zabíraly plochu 5838 hektarů, letos to bude o něco méně. Česká republika se s touto výměrou udržuje ve světě na třetím místě za Německem a Spojený mi státy. České pivovary ale často dávají přednost dováženému chmelu. Zahraniční chmel je méně kvalitní, ale levnější. Podíl českého chmele v českém pivu je asi 46 až 50 %. Z chmelu se vyrábí nejen nápoj, bez kterého si většina Čechů neumí život představit, ale využívá se třeba při výrobě léčiv a potravinových doplňků. (zdroj: Deníky Bohemia)
vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 0 komentářů Komentovat
Vyhledávání