úvod
homepage

Kazašské pivo IV vytisknout článek

Přidáno: 6. února 2002  •  Autor: Radek Hybel
průměrné hodnocení Hodnocení: 2,72 hodnotících Hodnotících: 32 počet zobrazení Zobrazeno: 4390x

Holt s tím moc nenaděláte. Kazachstán je velká země, výběr piv je též obstojný, i když kvalita občas pokulhává za očekáváním a Radek je odvážný degustátor. Nejen proto vám dnes přinášíme předposlední díl vyprávění o místním pivu.

Sibinskoe
Tak toto je první pivo které jsem pil, z města ve kterém pracuji již přes rok. Je vyrobeno v Ust-Kamenogorském pivovaru (www.pivo.kz) a bylo koupeno v obyčejné sámošce naproti hotelu kde přežívám. To světlé pivo je naprosto super. Chuť bych přirovnal k Staropramenu 10°, nezanechává žádné prapodivné pachuti, jak to má velká většina kazachstánských piv ve zvyku. Na etiketě není napsáno jestli se jedná o desítku, nebo dvanáctku, je to zkrátka "moderní pivo" , které nezapáchá, je dost sladovité, má krásně tmavou barvu, krásnou pěnu a navíc má poměrně nízký obsah alkoholu. (4% obj.). Toto pivo zkrátka potěší.

Staryj melnik
Toto světlé pivo dle mého vkusu opět patří mezi ty lepší pivka. Nechci se o něm moc rozepisovat, má dost podobnou chuť právě jako Sibinskoe. Je něco málo sladší, ale nezanechá v ústech nic, co by člověka naštvalo. Barva piva je světlá, příjemně voní, v podstatě není nic, co bych mu vytknul. Není to špatné pivo. Sladovitost 11°, obsah alk. je 4,6% obj. Vyrobeno v městě Karaganga.

Ogni Magnitki
Karaganda je hornické město, kde se vytěží hodně uhlí a jak se zdá, tak se tam uvaří i dost piva. Tam se podíváme na další vzorek piva, tentokráte s ohnivým názvem, aby jsem věděli, jestli tam těm šachťorům nevaří nějakej šmejd. Pivko je to 15° s 5,4% alkoholu. Po nalítí se mi zdá nějak0 kalnější, divně smrdí, - první lok - kurva zase je zkažený jěště před záruční dobou. Zdá se, že ho opět trochu upravilo slunce, nebo špatně umytá láhev, no tohle by ani ten největší stachanovec nevypil. Leju to ne do sebe, ale rovnou do kanálu, příště bude update.

Kupečeskoe - Vostok pivo
Pivo ze stejného pivovaru jako Maršal, a protože ho piju jako druhé v pořadí po Maršalu, jsem opravdu zvědav co to bude. Maršal rozhodně nezklamal a tak doufám, že i toto pivko bude mít co do sebe, tím spíše, že právě tyto speciální silnější piva zatím nějak moc nezklamali. Doporučuje se pít při teplotě od 8 do 12°C, já jsem myslím malinko pod. Pěna je moc hezká, vůně nijak zvláště výrazná a jako světlé pivo vyšší sladovitosti opět trochu tmavší barvy. Chuť je příjemně hořká a sladká, jen je poněd více cítit chuť alkoholu, která ale rozhodně nezůstává jako nepříjemná chuť zrovna tak, jako už jsem popisoval u Maršalu. Maršal jsem přirovnal k našemu Primátoru 21°, to se mi u Kupečeskova asi tak moc nepodaří, protože např. Primátor 16° je podstatně sladší. Nenacházím připovnání. Sladovitost 15°, obsah alk. je 5,4,% obj.. Pivo jsem v pohodě dopil.

Maršal - Vostok pivo
Opět jeden exluzivnější kousek. Je to nefalšovaná dvacítka s obsahem alkoholu 9,2% obj. Pivu sice o trochu dříve spadla jeho pěna, ale to rozhodně nic neubralo na jeho chuti. Je to světlé pivo (jěště jsem zde nepil takto silné tmavé pivo), které ale při své sladovitosti vypadá poněkud tmavěji. Pivo je jak jinak u této kategorie sladké, mám-li ho přirovnat, tak bez jakýchkoli problémů k Primátoru 21°. Snad jen o malinko více je cítit alkohol, ale rozhodně v ústech nezanechá žádnou nepříjemnou chuť.

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 0 komentářů Komentovat
Vyhledávání