úvod
homepage

Kazašské pivo III vytisknout článek

Přidáno: 2. února 2002  •  Autor: Radek Hybel
průměrné hodnocení Hodnocení: 2,53 hodnotících Hodnotících: 30 počet zobrazení Zobrazeno: 4602x

Sice Kazachstán není turisticky nejlákavější destinací, ale zato Radek je nejpilnejší přispěvovatel, a proto dnes máte opět možnost poznat další místní piva.

Staraja bašnja
To pivo mi trošku smrdělo, ale na druhou stranu musím říct, že mě překvapilo svou příjemnou chutí. Musel jsem odzkoušet, jestli to náhodou nesmrdí hotelová sklenička, ale opravdu to bylo to pivo. Chuť byla bez toho známého alkolového ocasu, kterým jsou zdejší piva typická. Na etiketě se uvádělo, že se jedná o tradiční světlé plzeňské pivo, (ne plzeňského typu tzv. Pilsener, ale skutečně tradiční světlé plzeňské pivo) a barvou to opravdu bylo plzeňské, tedy podstatně tmavší a chutí se za tento přívlastek také rozhodně stydět nemuselo. Doporučuji. Sladovitost 12%, alkohol 4.5% obj. a doporučuji ho podávat při teplotě od 5-10 C°.

Žiguljovskoe
Pivo vůbec nemá zadní etiketu, takže nic moc povídání, ale na druhou stranu přesvědčuje svou chutí. Pivo velmi jemné chuti, rozhodně nezůstává po něm alkoholová chuť v ústech . Asi by se po tom člověk tak brzo nezkalil, krásně pění, pěna je pěkná a vydrží. Na to jak má pivo levnou etiketu a cenu, tak mimořádně přesvědčuje svojí chutí. Pivovar založen 1874, je vidět tradice. Žádná doporučení teploty, zkrátka je to normální a dobré pivo. Sladovitosti 11% a alkoholu 3,5%

Sem boček - 11
Pivo po nalití opět vonělo tou typicky nasládlou kazachstánskou vůní, což jsem opět chapál jako podezřelé znamení, které se také vyplnilo. Po napití pivo zanechalo v ústech nepříjemnou nasládlou chuť a nepříjemný pocit po alkoholu, který zde byl opravdu markantní a přecházel na takové to nepříjemné teplo. Pivo je světlé se sladovitostí 11° a obsahem alkoholu 4,4%. Myslím, že víc mi o měm ani nestojí psát.

Sem boček - 12
Tak jako pivo Tian shan i toto pivo patří rozhodně k těm lepším v Kazachstánu. Toto světlé pivo má opět výraznější barvu, pěknou pěnu, nezapáchá, po požití nezanechává žádnou nepříjemnou chuť. Chuť je příjemně hořká, zkrátka pivo tak jak má být. Akorát chvilku po požití z něj nemám žádný pocit. To je ale pořád lepší, něž kdybych třeba měl špatný. A to mohu rozhodně potvrdit, protože nepříjemný pocit jsem neměl ani po sedmi či osmi pivech:)). Je to zkrátka pivo jak má být. Do našich piv sice ještě něco schází a to je i důvod, proč se ho ani nesnažím k žádnému našemu přirovnat. Nicméně nelze jinak, než ho doporučit.

Sem boček - elitnoe
I zde název napovídá, že se bude jednat o trošku jiný kalibr piva. Je to patnáckta s obsahem alkoholu 5,4%, čož není moc, a tak od toho čekám pravé divy. No žádné velké divy se nekonaly, navíc mě toto pivo velmi zklamalo. Nejsem si jist, ale pocit že bylo dokonce zkažené, o čemž svědčila barva i chuť. A zde to není žádnou vyjímkou koupit zkažené pivo. Vylil jsem ho.

Sem boček - krepkoe
Jak už název piva napovídá, tohle pivo je fakt silná bomba. Překlad zvláště pak přívlastku je "silné". Je to speciální světlé pivo o sladovitosti 20% a alkoholu 7,9%. Opravdu jsem se na něj těšil. Toto pivo má výrazně tmavší barvu, dobrou pěnu a příjemnou ne nijak výraznou vůni. První ochutnání mě opravdu příjemně překvapilo. Na to kolik je v pivu alkoholu, působilo pivo toto pivo velmi přirozeně, nezanechávalo absolutně žádnou nepříjemnou chuť. Bylo trochu sladší, ale rozhodně ne tolik, jak bych u piva tohoto kalibru čekal. Musím říct, že tak jako v případě "základního modelu" ze stáje Sem boček (Sedmi sudů) ani tento druh piva nezklamal, a můžu ho jen doporučit.

Bamberg
Pivo má takový docela hezký a zvučný název. Je to pšeničné pivo a je to znát, jakmile vám ho nalejou. Barva je světlá, ale kalná a i na chuťi je to prostě pšenice. Poprvé mi tohle pivo zachutnalo a tak jsem si ho druhý den objednal též, ale dal jsem si v večeři dvě. Po večeři jsem, jak chuť piva z úst zmizela, začalo mi být v ústech velmi nepříjemně, jako po hodně špatné opici. Skutečně to bylo z toho piva. Když jsem se ještě asi po třech hodinách vrátil na pokoj, kde jsem měl uschovanou ještě jednu lahvinku již z minulého dne, otevřel jsem ji, že si v klidu ještě popiji, ale pivo mi už chutnalo tak odporně, že jsem ho raději vylil. Pivo je proto lepší otestovat pouze v menším množství. Sladovitosti 12,5% a alkoholu 5,1%

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 0 komentářů Komentovat
Vyhledávání