úvod
homepage

Kazašské pivo II vytisknout článek

Přidáno: 9. ledna 2002  •  Autor: Radek Hybel
průměrné hodnocení Hodnocení: 2,68 hodnotících Hodnotících: 34 počet zobrazení Zobrazeno: 4953x

Pokud vás neodradil předešlý článek popisující restaurace v Kazachstánu a máte odvahu je navštívit, bude se vám hodit Radkova zkušenost s místním pivem.

Irbis golden
Etiketa tohoto piva dává konzumentovi na vědomí, že si zakoupil pravděpodobně dobré pivo, o čemž hovoří mnoho ocenění, která se na ní nacházejí. Všechna ocenění jsou však příliš mladá a tak nevím jestli je to tou nejlepší informací o kvalitě tohoto piva. Nicméně musím konstatovat, že chuť piva je vskutku dobrá. Pivo je docela hutné, no aby nebylo, vždyť je to 13.5%. Etiketa také informuje o tom, že popíjíte pivo vyrobené podle německé technologie. Je tmavší barvy s pěknou pěnou. Kdybych ho měl přirovnat k našim pivům, tak by to byl primátor 12%. Další informace z etikety mě přivedla do rozpaků, protože doporučená teplota konzumace je mezi 10 - 20°C. No, mám pocit, že např. při teplotě piva okolo 20°C by těch 5.5% alkoholu co tohle pivo obsahuje, mohlo působit menší chuťový problém. Doporučenou teplotu konzumace jsem tedy záměrně porušil a pivo dostatečně ochladil.
Adresa výrobce : Almaty, ul. Angarskaja 956

Karagandinsko 11
Jedná se o originální, tradiční, světlé pivo, alespoň tak etiketa hovoří. Tradici má od r. 1958 a 4.4% alkoholu. Jsem celkem na rozpacích co napsat o tomhle pivu. Snad to, že se v poměrně krátké době vyměnila etiketa a tel. Číslo na výrobní firmu. Tmavší barva by snad mohla napovědět výraznější chuť, ale opak je pravdou. Chuť mi z domácích piv nejvíce připomíná Ferdinanda 10%, jinak rozhodně nemůžu říci, že bych měl nějaký jinak významný dojem. Nazval bych to tím nejuniverzálnějším pivem s tou nejuniverzálnější chutí, která konzumenta jako jsem já rozhodně ničím neurazí a rozhodně ničím nenadchne.
Adresa výrobce : Karaganda, ul. Gogola 75, tel. +7 3212 484788

Tian-shan
Název bych nejraději napsal v originále, protože se skutku jedná na kazachstánské poměry o výjmečně dobré pivo. Je doporučeno podávat při teplotě 8°?, což je rozumné. Světlé pivo trochu tmavší barvy, má na etiketě pár ocenění. Co mě však při jedné návštěvě Kazachstánu velmi překvapilo, je skutečnost, že pivo je chuťově téměř k nerozeznání od Amstelu. Ten se v Kazachstánu taky prodává, a vaří se snad i ve stejném pivovaru. Piva jsem dokonce jednou postavil vedle sebe a zkoušel jsem najít rozdíl. Nebyl tam žádný a tak to na mě dělá dojem, že se to vaří v jednom kotli ze kterého vedou dva kohoutky. Nad jedním je napsáno Tian shan a nad druhým Amstel. Myslím, že chuť by se dala přirovnat v pohodě k Staropramenu 12.Pivo má 5% alkoholu.

Derbes
Je to pivo, které vás v Kazachstánu bude provázet na každém kroku. Platí zde za to samé jako u nás Budvar či Plzeň, ale chuťově na tom rozhodně tak není. Jsou zde lepší místní piva a navíc to není typické kazachstánské pivo, neboť ja vařeno na základě německé licence. Pivo to je velmi světlé se silnou alkoholickou chutí, která však na druhou stranu nenechává v ústech ten nepříjemný pocit alkoholu. Já bych s klidem toto pivo přirovnal Heinekenu, má dokonce i podobné parametry, co se sladovitosti týče - 12% a alkoholu má 5%.

Pavlodarskoe - klassičeskoe
Po nalítí do sklenice mělo pivo krásnou a bohatou pěnu, která ale dlouho nevydržela. Barva tohoto světlého piva byla poněkud tmavší, což mě potěšilo, protože vím, že nebudu pít něco jako piva typu Heineken. Pivo mělo opět jako jiná kazachstánská piva vůni, snad po sladu či co, neumím to ani moc dobře popsat. Nicméně tato vůně nebyla zdaleka tak nepříjemná jako u piva Staraja bašhja. Chuť byla poměrně dost nahořklá a v ústech po ní dost dlouho zůstával mě poměrně nepříjemý pocit, který přecházel až v kyselost a takové ne moc příjemné teplo. To opravdu nemám rád. Pivo má 11° a obsah alkoholu je 4% a má poměrně dost ocenění. Pravděpodobně asi někomu chutnalo víc. Pivovar v Palvodaru, odkud pivo pochází byl založen roku 1876 což je na kazachstánské poměry poměrně starý pivovar.

Pavlodarskoe - originalnoe
Zadní etiketa opět informuje o podobě tohoto piva. Je vyrobeno ze světlého sladu a ještě něco jako obohaceno biologicky aktivníma přísadama. Prý to zvyšuje imunitu. No, nejsem si jist jakou, ale skoro všechno pivo zvyšuje imunitu, zvláště pak sexuální. Naštěstí jen dočasně. Barva piva je světlá, poněkud kalnější, ale to nevím, jestli to je jeho vlastnost. Podle datumu ještě staré nebylo a pokavaď je v kazachstánu pivo staré, tak vždy určitě poznáte. Vůně ne tak výrazná jako klassičeskovo. Také toto pivo nezanechávalo ten nepříjemný ocas jako klassičeskoe, ale že nějak zvláště překvapilo svojí chuťí se teda říct nedá. Sladovitost je 11,4% a alkoholu tak je 4,1% objemových. Nic moc.

Pavlodarskoe - osoboe
Na zadní etiketě se píše, že "pivo je vyrobeno podle receptury známého pivovaru z konce 19 století Ivana Vinokurova, ze světlého sladu a vysokého obsahu chmelu. V té době platila pověra, že pivo obveseluje srdce a starobu omlazuje." No co na to říct, jdeme do něj... Tohle pivo nemá tak výraznou vůni jako jeho bráška Klasičeskoe, ale voní. Barva a pěnivost je poměrně stejná. Ovšem na rozdíl od Klasičeskovo docela příjemě překvapilo svojí chutí, protože i když se jednalo o výrazně silnější pivo, tak rozhodně nezanechávalo v ústech ten nepříjený pocit popsaný u Klasičeskova. Neříkám, že tam nic cítit nebylo, ale zdaleka to nebylo tak strašné, ocas nebyl kyselý. Není tak hořké jako např. Sedm sudů (Sem boček), a opět se ho nebudu snažit ani přirovnávat, protože zkrátka nevím k čemu. Pivo je třináctiprocentní a obsah alkoholu je 5%. Má jedno ocenění z roku 2000. Nic zvláštního.

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 0 komentářů Komentovat
Vyhledávání