Polenské pivovary, hospody a hospůdky
Dějinám polenského pivovarnictví a také trochu místním hospůdkám se věnuje publikace Milana Šupa a Jana Prchala nazvaná "Polenské pivovary, hospody a hospůdky". Čtenář se z ní dozví, že právo vařit pivo získali polenští měšťané snad již po roce 1240. První spolehlivý historický pramen uvádí rok 1442. Pokud se podržíme tohoto data, vařilo se pivo v Polné více než pět století. Autoři přibližují časy, kdy Polná nebyla dnešním ospalým městečkem. V dobách jejího největšího rozkvětu zde fungovalo hned několik pivovarů. Také osobnosti Hrabala se autoři věnují velmi pečlivě. Budoucí spisovatel do Polné přišel s maminkou ještě jako nemanželský syn Bohumil Kilyán. V Polné mu pak v roce 1916 předal své jméno otčím František Hrabal, který byl účetním místního pivovaru. Právě Polná byla pro Hrabala obrovskou inspirací. Publikaci vydalo polenské nakladatelství Linda a najdete v ní čtyřicet stránek dobře napsaného textu a 14 stránek historických fotografií. (zdroj: Jihlavské noviny – Vysočina)
Hodnocení článku
Pro hodnocení se nejprve přihlašte.
Celkem 0 komentářů | Komentovat |
Vyhledávání