úvod
homepage

Pivovar Litovel vaří klasicky již 111 let vytisknout článek

Přidáno: 9. listopadu 2004  •  Autor:
průměrné hodnocení Hodnocení: 0 hodnotících Hodnotících: 0 počet zobrazení Zobrazeno: 0x
Litovelské pivo si zachovává svůj osobitý charakter. Je to díky dodržování klasického technologického postupu ( vaření na stupňovitost, studené hlavní kvašení a dlouhé zrání - dokvašování). Pivo není uměle dobarvováno, neředí se vodou a uměle nedosycuje. Pivovar úzce spolupracuje s dalšími pivovary skupiny PMS, a to s přerovským pivovarem Zubr a hanušovickým pivovarem Holba. Vzájemné spojení přináší určitá pozitiva jak po ekonomické, tak po technologické stránce. Například plechovky jsou stáčeny v Přerově, zatímco v Litovli se stáčí prakticky veškeré exportní dodávky a hanušovické lahvové pivo. Litovelské pivo získalo již řadu ocenění odborné veřejnosti v nejrůznějších soutěžích. Pivovar se zpravidla se zúčastňuje tří celostátních anonymních degustací Pivo České republiky, Zlatá česká pivní pečeť a Pivex. Pivovaru se daří také exportovat. Velké oblibě se litovelské pivo těší u našich nejbližších sousedů v Maďarsku a Polsku. Tradičním odběratelem je také Finsko. Hodně litovelského piva putuje do Anglie, převážně přímo do Londýna, kde se odbyt stále zvyšuje. Pivo ale narazíte i ve Španělsku, Kanadě, v Chorvatsku nebo v Ekvádoru a dalších zemí. V současnosti se navíc připravuje export do Kolumbie. Litovelský pivovar postihly v krátkém časovém sledu dvě živelné katastrofy. V roce 1997 areál zasáhla velká povodeň. Letos v červnu se přes objekt pivovaru navíc přehnalo epicentrum tornáda. Nejenže v pivovaru obě tyto přírodní pohromy přežili, ale téměř okamžitě po jejich skončení zde dokázali dál zásobovat své zákazníky. To svědčí o tom, že se v litovelském pivovaru sešla vynikající parta lidí, která dokáže táhnout za jeden provaz. (zdroj: Olomoucký den)
vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 0 komentářů Komentovat
Vyhledávání