V pivovaru zavoněly staré časy
V Plzeňském Prazdroji, ve čtvrtek 21.října 2004, měla “pivovarská chasa” práce nad hlavu. Do večera museli tradičním způsobem vysmolit téměř tři desítky dřevěných sudů starých padesát, osmdesát i sto let. Rituál je stejný, dneska jako před sto lety. Jen technika někde pokročila, třeba starou smolu vypaluje z útrob sudu plynový hořák. Pak se do sudu nalije 40 litrů nové smoly, to je směs americké a čínské pryskyřice s parafínem a speciálním olejem. Parta fachmanů převrací osmimetrákový sud vzhůru nohama a valí ho po nádvoří. Po neobvyklém tanečku už zbývá jen vyrazit špunt, zasyčí pára, přebytečná smola odteče do džberu a je hotovo. Na řadě je další kousek. Ochutnávka pěnivého moku přímo z dřevených sudů je součástí prohlídkové trasy pivovarem. Zdejší pivovarská bednářská parta je prý poslední v Evropě a na starosti má padesát sudů. Smolí se vždycky jednou do roka, polovina na podzim, polovina na jaře. (zdroj: Právo)
Hodnocení článku
Pro hodnocení se nejprve přihlašte.
Celkem 0 komentářů | Komentovat |
Vyhledávání