Budějovický Budvar licenční výrobu nechystá
Budějovický Budvar neplánuje licenční výrobu na některém z vývozních trhů, protože jinde se prý stejné pivo uvařit nedá. Vedení firmy vybralo filozofii výroby v místě původu. Licenční výroba šetří dopravní náklady, a dá se tak dosáhnout vyšší produkce dané značky. Licenční výroba hraje například čím dál větší roli v zahraničním prodeji největšího tuzemského výrobce piva Plzeňského Prazdroje. Ten licenčně produkuje v Polsku či na Slovensku. Budvar zdůvodňuje svou strategii tím, že konečné vlastnosti piva výrazně ovlivňují použité suroviny, typ technologie i um pracovníků. Klíčovou surovinu - vodu - čerpá ze 300 metrů hlubokých artézských studní. Podle odborníků z Budvaru lze vodu upravovat, ale jen v základních charakteristikách. Stejného složení se dosáhnout nedá. Podobně mají místní podmínky vliv na kvalitu sladu i chmele. Technologii lze pro licenční výrobu pořídit stejnou, ale vlastnosti uvařeného moku mohou změnit nepatrné rozdíly v materiálu, tvaru nádob, způsobu ohřevu nebo chlazení. (zdroj: Českobudějovické listy)
Hodnocení článku
Pro hodnocení se nejprve přihlašte.
Celkem 0 komentářů | Komentovat |
Vyhledávání