úvod
homepage

Vánoční pivní speciály – ohlédnutí do ciziny vytisknout článek

Přidáno: 10. prosince 2006  •  Autor: Honza Kočka
průměrné hodnocení Hodnocení: 1,11 hodnotících Hodnotících: 9 počet zobrazení Zobrazeno: 8819x

Už tento týden budete mít možnost ochutnat méně obvyklá piva, i když se za nimi budete muset vydat do Prahy. Ale vánoční speciály nejsou specialitou jen u nás. Pivní festivaly zaměřená na podobná piva najdete i v zahraničí.

Jakousi předlohou pro náš vánoční pivní trh je akce, která rozhodně stojí za návštěvu a kterou najdete kde jinde než v Belgii. Pivní festival s dlouholetou tradicí, který se specializuje na vánoční piva, se koná každoročně o zlatou neděli (respektive celý víkend) v městě Essen. Najdete zde na sto vzorků piv, u kterých obsah alkoholu jde mnohdy nad 10 procent. Věc vlastně ne neobvyklá pro pivní velmoc, jakou Belgie je. Ostatně více informací najdete na jejich webových stránkách ZDE.

Zajímavostí určitě je to, že degustační sklenice má obsah pouhých 15 cl. My jsme se rozhodli pro větší obsah, dvojnásobný. Pokud to bude moc, na příští rok se vyberou sklenice menší.


Oficiální degustační sklenice Vánočních pivních trhů 2006

Pokud se vám nechce cestovat až do Belgie a přesto bysta rádi ochutnali i pivní speciály ze sousedních zemí, stačí vyrazit kousek za hraniční čáru do Rakouska. Příhraniční pivovar Schrems pořádá v sobotu 23.12. vánoční pivní trh, pro který připravil pivní specialitu. Když k tomu připočteme jejich báječný žitný speciál,který mezi našimi čtenáři sklidil velký úspěch, myslím, že se výlet do „Rakous“ za pivními nevšedními zážitky vyplatí. Pokud navíc najdete dobrovolníka, který bude řídit, neprohloupíte, vydáte-li se ještě kousek dál, za Linz, až do Vorchdorfu, kde najdete pivovar Eggenberg. Právě v tomto období v jeho okolí spousta pivnic nabízí v točené podobě nejsilnější spodně kvašené pivo na světě (14% alkoholu) – Mikulášský speciál Samichlaus.

A malá prosba na závěr – určitě se na hard discích vašich počítačů ukrývají skvosty naskenovaných etiket pivních speciálů možná i našich dědů. Moc bychom vás chtěli poprosit, jestli byste nám je neposlali a neudělali tím radost nejen nám, ale i ostatním čtenářům. Rádi bychom je zde zveřejnili, aby v tomto svátečním období mohly udělat radost i jiným. Pokud budete mít zájem o jejich zveřejnění, pošlete nám je prosím na email redakce@svetpiva.cz. Děkujeme.

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 2 komentáře, poslední komentář: 14.12.2006 12:28 Komentovat
Etikety pivnich speciálů Marek Kamlar14.12.2006 12:28
Pokud mate zajem o nejake obrazky, kouknete na http://www.pivety.com resp....
Sklenice Zbyněk Holan13.12.2006 16:44
Sklenice je skvělá - výborný nápad! Objem optimální. Pro mě je 0,3l minimum, abych mohl...
Vyhledávání