Nefiltrované pivo z Černé Hory
Prvního května tohoto roku připravil Pivovar Černá Hora pro opravdová znalce černohorského piva vyjímečnou událost. Zahájil prodej nového nefiltrovaného světlého výčepního piva. Pivovar již v minulosti vyhověl požadavku řady hospod ručně vyrábět kvasnicové pivo. Kvasnicové bylo a je vyráběno vložením určitého množství kvasnic do klasicky stáčené desítky a dvanáctky. Tedy do klasicky vyráběného piva byly umístěny kvasnice, které ještě v průběhu uskladnění pracovaly a pivu s postupem času upravovaly chuť.Výroba nefiltrovaného piva je založena na jiném principu. Jedná se o pivo, které se před stočením piva nefiltruje a nezbavuje kvasnic, které pivu dávají nezaměnitelnou chuť, vůni a hlavně vzhled. Nefiltrované pivo se pilo v celé své historii pivovarnictví. Při nástupu používání skla v pohostinství a v domácnostech vyvstal požadavek na vizuálně přitažlivý vzhled piva, na jeho čirost a průhlednost. Proto se začalo pivo filtrovat různým způsobem a různými prostředky. Používal se k tomu v Americe třeba i bavlník. Později se přešlo přes různé jiné materiály až k dnešní filtraci křemelinou nebo mikro-filtry. Toto filtrované pivo bylo ovšem zároveň zbaveno velmi žádaných chuťových specifik. A to bylo důvodem, proč Pivovar Černá Hora vám nabízí tak trochu návrat do minulosti v podobě klasického středověkého nefiltrovaného moku, který je Vám nabízen v padesáti a dvacetilitrových sudech. A na závěr ještě jedna zajímavost. V jednom půllitru piva se nachází 500 miliónů kvasných buněk, a každá z nich Vám udělá moc dobře.
Hodnocení článku
Pro hodnocení se nejprve přihlašte.
Celkem 0 komentářů | Komentovat |
Vyhledávání