Želivské pivo se již stáčí
Mniši v premonstrátském klášteře v Želivě u Humpolce začali během první prosincové týdne roku 2003 stáčet klášterní pivo, které v tancích zrálo sedm neděl. Prvním produktem, o který je zájem až v Praze, se stalo patnáctistupňové pivo Gottschalk s černou etiketou. Zkušební várka činí 500 třetinkových lahví, jejichž cena se má pohybovat kolem dvaadvaceti korun za lahev. Vyrobena byla i zkušební várka třináctistupňového medového piva Castul. Pivo se v želivském klášteře vařilo již v minulosti. První zmínka je z roku 1665, kdy si tehdejší opat nechal postavit namísto starého pivovar nový. V roce 1907 pivovar vyhořel. Zdejším mnichům se podařilo obnovit starou tradici, od které si slibují zvýšení turistického ruchu.
Hodnocení článku
Pro hodnocení se nejprve přihlašte.
Celkem 0 komentářů | Komentovat |
Vyhledávání