Náchodský weizenbier
K rozšíření nabídky piva na českém trhu jistě přispěje světlý pšeničný ležák, které začal vyrábět Pivovar v Náchodě. Není to první snaha o obnovení tohoto druhu piva v ČR. Před několika lety se o to pokoušel plzeňský Gambrinus s pivem Prior, ale produkt se na trhu neuchytil. Přitom bílé pšeničné pivo má v českém pivovarnictví hlubokou tradici. Je dokázáno, že například v 15. století byla dávána přednost pšeničnému sladu před sladem z ječmene. Bílé pivo bývalo tehdy husté. I v Bavorsku se vařilo dvojí pivo - tzv. bílé (čili pšeničné) a tmavé (tedy z ječného sladu). Bílé pšeničné pivo u nás vymizelo před rokem 1750. Náchodský pivovar zatím plní pšeničné pivo pouze do lahví, přestože třetina jeho produkce je jinak expedována v sudech. Pivovar jedná s obchodními řetězci, ale nabízí je i do restaurací, rád by s tímto pivem pronikl do Prahy. Zatím žádná na trh uváděná značka náchodského pivovaru neměla takovou marketingovou podporu jako pšeničné pivo. Pivovar plánuje v příštím roce vystavit až 2000 hl pšeničného piva.
Hodnocení článku
Pro hodnocení se nejprve přihlašte.
Celkem 0 komentářů | Komentovat |
Vyhledávání