V Žatci funguje pokusný minipivovar
Na severu Čech existuje malý pivovar, který by se možná vešel do většího bytu či rodinného domku. Místo velkých tanků tam totiž sládek obchází nádoby o velikosti větších demižonů. Rarita se skrývá v budově Chmelařského institutu, dříve Výzkumného ústavu chmelařského, na okraji města Žatce. Vaří se tady pivo pro výzkumné účely. To znamená, že se tu zkouší různé odrůdy chmele, včetně úplně nových nebo cizokrajných, a jejich různé kombinace. Odběratelem je degustační komise. Od běžného pivovaru se liší hlavně tím, že se tu pivo nepasteruje. V běžném pivovaru pasterování neboli prudké zahřívání zajistí trvanlivost piva. To zde není nutné. Jinak se zdejší výrobní postup od klasické výroby neliší. Existuje tu varna, spilka, sklep a stáčírna. Výzkumný žatecký pivovar uvaří pro srovnání asi dvěstěkrát méně piva než průměrný regionální pivovar. V konkrétních číslech jde o padesát litrů v jedné várce. Pracuje tu přitom prakticky jediný člověk, a to samotný sládek Hervert. Vaří čtyři dny v týdnu, na pátek připadá sanitární den. Výzkumný pivovar slouží už asi třicet let, své postupy si tu mohou otestovat v malých množstvích dokonce i pivovary samotné. Zdejší pivo se proto také nijak nejmenuje, jednotlivé uvařené vzorky se označují pouze čísly. Ačkoli už v Žatci zkoušeli leccos, stejně se podle Herverta vždy ukázalo, že nejlépe chutná pivo vařené z chmele odrůdy žatecký poloraný červeňák. Používá ho ostatně například Budvar v Budějovicích či Prazdroj v Plzni. Další podobné malé výzkumné pivovárky už jsou u nás ale jen dva - na Vysoké škole chemicko-technologické a ve Výzkumném ústavu pivovarnickém v Lipové. Ty však neexperimentují jen s chmelem, ale třeba i s různými druhy sladů.
Hodnocení článku
Pro hodnocení se nejprve přihlašte.
Celkem 0 komentářů | Komentovat |
Vyhledávání