Prazdroj doporučuje do výčepu technické plyny
Odborníci z technického servisu Plzeňského Prazdroje provedli rozsáhlý průzkum, jehož výsledkem bylo zjištění, že nejkvalitnější pivo nabízejí restaurace využívající ve výčepu technické plyny místo vzduchového kompresoru. Na počátku 90.let používalo tradiční kompresory většina hospod, dnes již jen třetina. Asi 30 % restaurací využívá směs technických plynů a 37 % oxid uhličitý. V posledních letech však podíl směsi zaznamenává nárůst. Odborníci z technického servisu Prazdroje se snaží hospodským vysvětlit, že směs technických plynů je pro kvalitu piva nejlepší. Směs technických plynů podle nich nezpůsobuje oxidaci piva a neovlivňuje tak jeho chuť. Naopak používání vzduchových kompresorů není pro pivo ideální. U této technologie čepování nemá totiž výčepní zcela pod kontrolou, co se do piva dostává spolu se vzduchem. Dle pracovníků Prazdroje se negativní vliv vzduchu projevuje také okysličováním piva, které tak rychleji stárne a jeho kvalita klesá. S používáním technických plynů však hostinským rostou náklady o zhruba dvacet haléřů na každé vytočené pivo. Při použití kompresorů je to jenom o pět haléřů. Technické plyny či oxid uhličitý se při čepování běžně používají v zemích Evropské unie. Kompresory jsou raritou v České republice a na Slovensku. Země EU nazakazují používání vzduchových kompresorů. V technické servisu Prazdroje pracuje na osmdesát lidí. Ti pravidelně kontrolují, jak hostinští skladují a čepují pivo, a rovněž udělují pivnicím certifikáty kvality.
Hodnocení článku
Pro hodnocení se nejprve přihlašte.
Celkem 0 komentářů | Komentovat |
Vyhledávání