Výroba plzeňského v Polsku je pod českou kontrolou
Licenční výroba plzeňské dvanáctky se dala se po vstupu pivovaru do velké skupiny SAB očekávat. I velké světové pivovary tímhle směrem jdou - Guinness se nedělá pouze v Irsku, Heineken jen v Holandsku. Sládek Pavel Zítek v polském pivovaru ve městě Tychy dohlíží už jeden rok na vůbec první výrobu prémiové značky Pilsner Urquell v zahraničí. Ten se díky výrobě v Polsku vrátil ke svému původnímu povolání. Dlouhá léta sládkoval v Plzni, podílel se i na zavádění výroby piva Gambrinus v Litvě, ale v posledních letech se praxi trochu vzdálil. Asistoval totiž výrobnímu řediteli Prazdroje. Nyní žije v novém domově v centru dění - byt totiž dostal přímo v areálu pivovaru. Také pivo ve městě Tychy je jako doma. V několika restauracích by tak mohl sládek zajít i na polské plzeňské. V polském pivovaru začínal Pavel Zítek pracovat na licenční výrobě Prazdroje hned od začátku. Výhodou bylo, že polský producent piva, který patří do skupiny SAB Miller, byl moderně vybaven. Ale i tak musel zde sládek začít od základu. Bylo složité vytvořit takové podmínky, aby byli schopni uvařit Prazdroj tak, aby byl stejný jako plzeňský originál. Naštěstí byla k dispozici místní měkká voda, která byla hodně podobná té plzeňské. Ale stejně bylo nezbytné upravit třeba obsah solí. To byla jedna z klíčových podmínek. Používány jsou stejné suroviny jako v Plzni, stejná je i technologie, ohřev plynem a další náležitosti. Nad kvalitou piva bdí v Polsku nejen plzeňský sládek a analytická technika. Pavel Zítek totiž každý týden vozí domů vzorky, a ty pak testují plzeňští sládci a další odborníci. Při zaváděcím testu kontrolovalo Prazdroj 22 lidí. Jen tři dokázali odlišit, který je z Polska a který z Čech.
Hodnocení článku
Pro hodnocení se nejprve přihlašte.
Celkem 0 komentářů | Komentovat |
Vyhledávání