úvod
homepage

Jak chutná kanadské pivo kanaďanům IV. ? vytisknout článek

Přidáno: 27. ledna 2002  •  Autor: Stephen Beaumont
průměrné hodnocení Hodnocení: 2,89 hodnotících Hodnotících: 19 počet zobrazení Zobrazeno: 5659x

V dnešním závěrečném povídání o kanadském pivu nás Stephen Beaumont seznámí s historií a současnou nabídkou nejstaršího pivovaru na severoamerickém kontinentu, pivovaru Molson.

Molson Breweries

Pivovar, který teď známe jako Molson Breweries má své začátky v roce 1786. Tato impozantní životnost dělá pivovar nejen nejstarším v Severní Americe ale také druhým nejstarším podnikem tohoto druhu v Kanadě, hned za Hudson’s Bay Company.

Pivovar, založený John Molsonem hned za branami města Montrealu se neúspěšně pokoušel celých 150 let překročit hranice regionu. První pokus o průlom na Ontarijský trh proběhl podle záznamů v roce 1850, ale byl zmařen toronskou městskou radou, který pivovaru odmítla vydat stavební povolení. O sto pět let později byl konečně otevřen pivovar Molson‘s Fleet Street v Torontu.

Období tohoto šťastného průniku do Toronta bylo pro podnik velmi plodné. Během tří let od otevření pivovaru Fleet Street, získal Molson dalších pět pivovarů of Western Canada’s Sicks‘ Breweries Ltd. Během dalších patnácti let následovalo odkoupení dalších tří pivovarů a období vykulminovalo převzetím Formosa Spring Brewery a jeho nové výrobny v Barrie v Ontariu v roce 1974.

V roce 1989 spojil Molson síly s Carlingem O’Keefem, následníkem E.P. Taylor’s Canadian Breweries a vytvořili tak mnohonásobnou akvizici pivovarů té doby. Tento tah dal vzniknout firmě, kterou společně vlastnil Molson a australský Fosters a ke které patřilo více než 40 samostatných pivovarů této rodinné větve.

Aby si vydobil pevnou pozici v USA, provedl Molson další tah na začátku roku 1993, kdy prodal část podniku do Miller Brewing v Milwaukee ve Wisconsinu. Tento obchod zaručil pivovaru Miller úplné vlastnictví americké distribuce Molsonu a 20 procent celé firmy, zatímco Molson Cos. a Foster se každý vzdali jedné desetiny vlastnictví a vydělali stovky milionů dolarů.

Později se vlasnictví Molson Breweries vrátilo zpět do Kanady pod řízením Molson Cos. a Molson v USA se oddělil od portfolia Milleru. Koncem roku 2000 došlo k obecné průmyslové dohodě a největší kanadské pivovary Moslon a Labatt virtuálně remizovaly v podílu na trhu s 45 procenty pro každý pivovar.

Stejně jako u jeho národního rivala může být Moslonovo zaměření na typ piva obecně hodnoceno jako kanadský ležák, nasládký, s lehkou chuťovou variací na kontinentální plzeňské s lehounkým až mizivým chmelovým profilem. Většina ze 75 národních a regionálních značek tohoto pivovaru spadá do tohoto hodnocení.

Vlajkovou lodí pivovaru je Canadian (*), lehký zlatý ležák s nepatrným ořechově sladkým aroma a sladším tělem s nádechem čerstvého sena. Dalšími významnými značkami pivovaru jsou Export (*), sladké a malinko ovocné pivo s náznakem chmelu v ocase a Special Dry (*), ležák, který je navzdory svému jménu překvapivě sladký od aroma až po ocas. Molson vaří několik licenčních značek, včetně spíše smetanově sladkého Miller High Life (*), lehce kořenovitého Foster’s Lager (*) a jemňounce chutnajícího, vodovějšího Coors Light (*).

Stejně jako u Labatta, regionální značky Molsonu mají tendenci produkovat něco charakternějšího než dělají národní pivovary. Novofundlanský Black Horse (*1/2) má lehce hřejivé tělo se stopami sladu a nahořklým ocasem, zatímco 5,65 procentní O’Keefe Extra Old Stock (*1/2) představuje sladově sladké a lehce alkoholové tělo s jemnou, zemitou hořkostí.

Nejšírší škálu druhů vyrábí odnož speciálních piv Dave’s v Ontariu. Mezi ně patří kávovinový Dave’s Original Honey Brown Lager (*), na začátku sladký ale pak vysušený Dave’s Original Cream Ale (*1/2), a karamelový a jemně zemitý Dave’s India Pale Ale (*), který má k IPA stylu asi tak blízko, jako jeho protějšek v Labattu, pivovar Alexander Keith.

V posledních letech, se Molson protlačil napříč zemí se svým Rickard’s Red (*) pivem, které bylo původně regionální v Britské Kolumbiia chutná podobně jako tmavší verze Exportu. Dlašími značkami a rodinami značek v Molsonské linii jsou Carling beers, Brador, Black Label and Black Ice, Molson Stock Ale a Old Vienna.

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 0 komentářů Komentovat
Vyhledávání